Beurs14 mrt '13 10:26

Boskalis kijkt verder dan bagger

Auteur: Marjan van den Berg

Boskalis kwam donderdag met meevallende jaarcijfers, terwijl in de baggerwereld de marges al jaren teruglopen. Het succes schuilt in uitbreiding van de activiteiten, vertelt topman Peter Berdowski op BNR.

“Ik ben niet ontevreden, zeker niet”, zegt Berdowski op BNR over zijn jaarcijfers. De nettowinst van Boskalis kwam uit op 250 miljoen euro, meer dan waar Boskalis in november nog van uitging (230 tot 245 miljoen euro). De omzet steeg van 2,8 miljard tot een recordomzet van 3,1 miljard euro. Het bedrijf had aan het eind van 2012 nog voor 4,1 miljard euro aan opdrachten in de boeken staan.

Bagger
Het succes van Boskalis schuilt in het uitbreiden van de activiteiten, zegt Berdowski. “Wat je ziet, is dat in de bagger zelf de markt behoorlijk stagneert en de laatste jaren zelfs iets gekrompen is. Wij hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in nieuwe activiteiten, onder andere met Smit. Juist die nieuwe activiteiten dragen volop bij.”

Inmiddels, zegt de topman, vormen de baggeractiviteiten nog niet eens de helft van de totale omzet. Hier valt momenteel minder geld mee te verdienen, zegt de topman. “Vanaf de gouden jaren, 2007-2008, zijn we geleidelijk met elkaar naar lagere marges gegaan. Dat zie je ook bij ons in de baggerportefeuille.”

Dockwise
Dit jaar staat voor het bedrijf vooral in het teken van de integratie van Dockwise. Woensdag werd hierin een belang van 99 procent gemeld. Deze integratie zal geen haastklus worden, benadrukt Berdowski. “Daar hebben we met Smit goed de tijd voor genomen. Dat is goed bevallen en dat willen we met Dockwise ook doen.”

Op de AEX was het aandeel Boskalis donderdagochtend de grootste stijger, met rond 10.15 uur een stijging van 1,9 procent.

Gerelateerde artikelen