Beurs9 jul '12 16:04

Verhoging leeftijdgrens drank is 'symboolpolitiek'

Auteur: Pieter van den Akker

Het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie betekent voor jongeren extra centjes in de portemonnee. Voor de horeca is dat juist precies het omgekeerde.

Niet alleen jongeren onder de 18 zijn de dupe van het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcoholconsumptie naar 18 jaar. Ook - of misschien vooral - de horeca gaat het hard voelen. In de portemonnee.

Veelkoppig monster
Directeur van Koninklijke Horeca Nederland Lodewijk van der Grinten staat dan ook niet te springen om een verbod, zei hij maandag op BNR. "Het is een veel ingewikkelder probleem dan alleen maar ogenschijnlijk met een simpele verhoging van de leeftijd een veelkoppig monster aan te kunnen vallen. Het is wel een verbod, maar dat wil nog niet zeggen dat daarmee het cultuurprobleem aangepakt wordt. Alcoholmisbruik is echt een probleem dat begint bij opvoeding en ouders. Die moet je daarbij betrekken, net zo goed als andere opvoeders als sportverenigingen, scholen etcetera."

Daarbij komt dat voorkomen moet worden dat er wordt gestunt met lage prijzen, zei Van der Grinten. "Drie kratten halen, twee betalen. Dodelijk. Net als een meter bier wegzetten in een café, dat moeten we niet meer willen. Zowel horeca als supermarkten moeten daarin verantwoordelijkheid nemen. Ik ben een groot voorstander van het weghalen van alcohol uit de schappen in de supermarkt. We moeten duidelijk maken dat goed omgaan met alcohol geen probleem is, maar dat het geen levensbehoefte is als brood en melk."

Symboolpolitiek
Hoe groot de schade is voor de horecasector als de plannen doorgang vinden? "Nou, ondernemers zijn heel creatief", antwoordde hij. "Die zouden zo maar weer op een andere manier hun zaken kunnen doen. Maar als wij het serieus nemen en wij onze jeugd niet elke keer met hun problemen van alcoholmisbruik willen confronteren, moeten we dat anders aanpakken. Dan moeten we niet alleen maar grijpen naar symboolpolitiek en een leeftijd veranderen. Dan moet een ieder die met alcohol te maken heeft, echt aan de bak."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen