Beurs31 mrt '12 08:20Aangepast op 31 mrt '12 11:53

KLM investeert miljoenen in Kenya Airways

Auteur: Anne-Greet Haars

De Keniaanse luchtvaartmaatschappij Kenya Airways wil met een aandelenemissie 250 miljoen dollar ophalen. De KLM investeert als samenwerkingspartner en grootste aandeelhouder 48 miljoen euro.

Het bedrijf houdt daarmee het belang van 26 procent dat het sinds 1995 heeft, op peil, zo meldde het zaterdag.

Andere regio's
In veel andere regio's, met name Europa, heeft KLM rigoureus de rem gezet op investeringen. Dat geldt uitdrukkelijk niet voor Afrika, volgens topman Peter Hartman "een continent dat vol in ontwikkeling is.'' Het bedrijf breidt daar juist uit door de toevoeging van nieuwe bestemmingen.

"Na China en Zuid-Amerika is Afrika één van de snelst ontwikkelende continenten en erg belangrijk voor KLM-Air France", vertelt Peter Hartman (CEO) op BNR Nieuwsradio.

Deze week vloog KLM voor het eerst naar de Angolese hoofdstad Luanda en medio mei wordt Lusaka in Zambia aan het netwerk toegevoegd.

Groei
Kenya Airways gebruikt het geld om te investeren in betere vliegtuigen en nieuwe routes. Daarmee groeit ook het aantal bestemmingen dat KLM en zustermaatschappij Air France vanaf hun thuishavens Schiphol en Parijs Charles de Gaulle kunnen aanbieden. "Wij hebben er meer belang bij dan alleen de aandelen'', aldus een woordvoerder van de KLM.

Kenya Airways is sinds 2010 lid van SkyTeam, de alliantie waar ook Air France-KLM toe behoort.

Keniaanse overheid
Ook de op een na grootste aandeelhouder van Kenya Airways, de Keniaanse overheid met een belang van 23 procent, neemt deel aan de emissie. Ook andere bestaande aandeelhouders van het aan de beurs in Nairobi genoteerde bedrijf mogen met voorrang nieuwe aandelen kopen. Als de belangstelling tegenvalt, stapt ook de Wereldbank in.

Luister hier naar het hele gesprek tussen Harmke Pijpers en Peter Hartman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen