Beurs27 mrt '12 12:07

Beurzen hebben weg omhoog gevonden

Auteur: Pieter van den Akker

De beurzen in Europa blijven dinsdag klimmen. De winsten zijn te danken aan de hoop op verdere stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten.

"De toespraak van Fed-voorzitter Ben Bernanke blijft zorgen voor optimisme", zegt beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers over het optimisme op de handelsvloer. "De hoop dat de Fed meer liquiditeit in de markt zal pompen om de economie verder aan te jagen, biedt nieuwe brandstof voor de beurzen. Verder is het wachten op de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen in de VS."

AEX 0,3 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 331,05 punten. De MidKap-index zakte 0,2 procent tot 550,56 punten door een fors koersverlies van Nutreco. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,6 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat het vertrouwen van consumenten in Duitsland voor het eerst in 6 maanden is gedaald. Het consumentenvertrouwen in Frankrijk is daarentegen flink gestegen. Beleggers kijken echter vooral uit naar het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

Financiële fondsen stijgen
De financiële fondsen behoorden tot de grootste stijgers. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet weten dat de pogingen om in heel Europa een belasting op financiële transacties in te voeren gedoemd zijn te mislukken. Duitsland en Frankrijk zijn voorstanders van de transactietaks, terwijl landen als Nederland en Groot-Brittannië tegen zijn.

In de AEX klom bank en verzekeraar ING 2 procent. Vastgoedfonds Corio ging aan kop met een winst van 2,2 procent.

Air France-KLM verliest
rootste daler was Air France-KLM met een verlies van 2,5 procent. Volgens de Franse krant La Tribune moet luchtvaartmaatschappij Air France in de komende 2 jaar zijn kapitaalpositie versterken. De verordening zou komen van externe accountants, die tot de conclusie zijn gekomen dat de vermogenspositie van het Franse deel van de luchtvaartcombinatie niet aan de Franse boekhoudregels voldoet.

In de MidKap was visvoerbedrijf Nutreco de grootste verliezer met een min van 6,4 procent. Beleggers reageerden op berichten dat viskweker Marine Harvest overweegt een eigen zalmvoerfabriek op te zetten. Die beslissing kan op lange termijn belangrijke consequenties hebben voor Nutreco.

In Frankfurt steeg Lufthansa 3,4 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. De Duitse luchtvaartmaatschappij moet dinsdag wel honderden vluchten schrappen vanwege een staking door Duits grondpersoneel. In Londen klom Royal Bank of Scotland 5,2 procent op berichten dat de Britse overheid een deel van haar belang in de bank wil verkopen aan Abu Dhabi.

Euro noteerde 1,3370 dollar
De euro was 1,3370 dollar waard, tegen 1,3325 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 107,25 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 125,65 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen