Beurs9 nov '11 12:32Aangepast op 9 nov '11 13:05

Rente leningen Italië op recordhoogte

Auteur: BNR Webredactie

De rente op Italiaanse obligaties staat nu boven de zeven procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro en een teken dat het aangekondigde vertrek van Berlusconi beleggers niet tevreden stelt.

Het rendement op de Italiaanse 10-jarige staatsleningen klom rond het middaguur tot 7,4 procent. Dat is een niveau dat door veel economen als onhoudbaar wordt beschouwd.

ECB slaat in
De Europese Centrale Bank (ECB) besloot begin augustus in te grijpen toen de rente van Italië gedurende een langere tijd hoger was dan zes procent. De ECB probeert de rente te drukken door Italiaanse obligaties op te kopen. Handelaren gaven aan dat de ECB zich woensdagochtend om deze reden opnieuw op de markt heeft gemeld.

Rente op Spaanse obligaties stijgt ook
De rente op Spaanse obligaties steeg tot 5,78 procent, tegen 5,64 procent op dinsdag. De ECB besloot begin augustus ook Spaanse obligaties op te kopen, omdat de rente op het Spaanse schuldpapier op dat moment eveneens hoger was dan 6 procent.

Duitse obligaties dalen
De rente op de veilig geachte Duitse obligaties daalde van 1,81 procent op dinsdag tot 1,73 procent. Het rendement op vergelijkbare Nederlandse leningen bedroeg woensdag 2,17 procent.

Hoger is lager
De ontwikkeling van de rente op staatsobligaties is een graadmeter voor het vertrouwen van investeerders in een land. De rente op een obligatie beweegt tegengesteld aan de waarde ervan. Een hogere rente duidt op een lagere waarde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen