Beurs5 aug '11 19:02Aangepast op 5 aug '11 19:37

ECB bereid om Italië te helpen

Auteur: Pieter van den Akker

De Europese Centrale Bank is bereid de markt voor Italiaanse staatsobligaties te ondersteunen met aankopen. Volgens bronnen eist de ECB echter wel dat de Italiaanse regering versneld economische hervormingen doorvoert.

De afgelopen anderhalve week is de waarde van Italiaanse en Spaanse staatsleningen flink onder druk komen te staan. Dit heeft geleid tot angst voor een escalatie van de Europese schuldencrisis. Door de markt op te gaan kan de ECB de waarde van de obligaties ondersteunen.

De verschillende bronnen verklaarden dat de ECB en de Italiaanse overheid niet direct met elkaar praten. De onderhandelingen lopen via de Europese Commissie en Europees president Herman van Rompuy. Daarnaast zou er ook worden gesproken met de Spaanse regering.

Verscheidene Europese leiders zouden druk hebben uitgeoefend op de Italiaanse premier Silvio Berlusconi om snel een aankondiging te doen. Zijn kantoor maakte bekend dat hij en minister van Financiën Giulio Tremonti vrijdagavond om 19.00 uur een persconferentie houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen