Serie Europa in beeld: Spanje
Het rommelt in Europa. Onheilsberichten over wanbetalingen, vallende eurolanden en Europese schisma's zijn niet van de lucht. Maar hoe staan de Europese landen er nou eigenlijk voor? BNR zocht het uit. De S in PIIGS, Spanje.
De cijfers:
BBP (current):1062 miljard euro
BBP Per hoofd: 23.090 euro
Inflatie: 2%
Bevolking: 46 miljoen
Werkloosheid: 20%
Nettoschuld: 518 miljard euro
Spanje, zelfde verhaal als de andere PIIGS, teveel geleend, te lage rente?
Nee, Spanje is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt, en heeft zijn eigen problemen. Dat zie je aan de hoogte van de staatsschuld, die is met 60 procent van het BBP zelfs lager dan Nederland. Nee, Spanje is in de problemen door een volledig ingestorte huizenmarkt en een hoge werkloosheid. Over de hele arbeidsmarkt is die 20 procent, maar de jeugdwerkeloosheid rijst helemaal de pan uit. Veertig procent van de Spaanse jongeren zit werkloos thuis.
Hoe komt het land aan zo'n hoge werkloosheid?
De Spaanse arbeidsmarkt is overgereguleerd. Niemand wordt ontslagen, en dus wordt er ook niemand aangenomen. Er is zo'n sterke ontslagbescherming dat jongeren er gewoon niet tussenkomen. Hervormingen zijn nodig, daarom gingen eerder dit jaar al die Spaanse jongeren de straat op.
En de Spaanse banken? Als je naar de stresstests kijkt belooft dat weinig goeds.
Dat klopt, van de acht banken die hun kapitaalreserves moesten aanvullen, waren er vijf Spaans. Maar dat zijn vooral de kleine, lokale banken, de cajas. Net als de Duitse landesbanken zijn dit banken waar de politiek een grote vinger in de pap heeft bij leningen en er dus niet altijd de financieel beste beslissingen gemaakt worden. Maar de grote Spaanse banken, zoals Santander, staan er juist heel goed voor. Dat komt door de Latijns-Amerikaanse crisis in de jaren negentig van de vorige eeuw. Toen zijn er strenge kapitaaleisen opgesteld voor de Spaanse banken waardoor die redelijk uit de kredietcrisis zijn gekomen.
Hoe moet dat nu verder met Spanje?
Net als andere eurolanden die in de problemen zijn gekomen, wordt het de komende paar jaar financieel lastig voor de Spanjaarden. Ze moeten de komende vijf tot zeven jaar flink bezuinigen, en de arbeidsmarkt moet op de schop. Maar verder staat het land er helemaal niet zo beroerd voor, ze hebben een grote economie, met een grote binnenlandse vraag, en dat geeft een economie veel kracht. Ook is de toerismesector nog steeds belangrijk.
Luister via de knop rechts naar econoom Mathijs Bouman in een bijdrage van Barbara Noordermeer over de economie van Spanje.