Serie Europa in beeld: Nederland
Het rommelt in Europa. Onheilsberichten over wanbetalingen, vallende eurolanden en Europese schisma's zijn niet van de lucht. Maar hoe staan de Europese landen er nou eigenlijk voor? BNR zocht het uit. Vandaag deel een van deze nieuwe serie: Nederland.
De cijfers (2010):
BBP totaal (constant): 477 miljard euro
Bruto Binnenlands Product: een kleine 29.000 euro per hoofd van de bevolking (28.763 euro)
Op een bevolking van 16,6 miljoen mensen
Inflatie: nog geen 1 procent (0,9%)
Werkloosheid: een kleine 4,5 procent (4,47%)
Nettoschuld: 162 Miljard euro
Schuld als percentage van het BBP (bruto) :63%
Bron: IMF
Hoe staat Nederland ervoor?
In vergelijking met andere landen gaat het goed met Nederland. We hebben een relatief lage inflatie en ook de werkloosheid blijft binnen de perken. In vergelijking met andere landen in Europa hebben we niets te klagen.
En onze bankensector?
Ook daarmee gaat het goed, athans op papier. De Nederlandse banken hebben de stresstests glorieus doorstaan. Maar dit beeld is enigzins vertekend. De banken zijn nog grotendeels afhankelijk van staatssteun. ABN Amro is nog steeds genationaliseerd en ook ING heeft nog veel staatsgaranties.
Die PIIGS, hoe erg is Nederland daaraan blootgesteld?
Direct valt het erg mee. Uit de stresstests blijkt bijvoorbeeld dat Nederlandse banken niet heel erg blootgesteld zijn aan Griekse of Ierse obligaties. Maar ING heeft dan weer wel veel geld uitgeleend aan Italië. Als ING moet afboeken op die bezittingen, dan zullen ze weer naar de overheid moeten voor steun. Dat merkt de belastingbetaler dan weer.
Daarnaast hebben Nederlandse banken dan niet heel veel geld geleend aan de PIIGS, maar Duitse en Franse banken wel. En Nederlandse banken hebben wel veel geld geleend aan die banken. We merken het dus niet heel direct als een van de PIIGS in de problemen komt, maar de dag erna, als de buitenlandse banken in de problemen komen.
Kan Nederland ook in de problemen komen?
Hoewel we er financieel goed voorstaan, is dat geen garantie dat we buiten schot blijven. Kijk bijvoorbeeld naar een land als Spanje. Zij hebben geen hoge staatsschuld, maar het gaat toch mis omdat de financiële markten het vertrouwen in het land verliezen. Dat betekent dat de rente omhoog gaat en ze niet meer kunnen lenen. Dan wordt het een self-fulfilling prophecy.
Luister naar econoom Mathijs Bouman in een bijdrage van Barbara Noordermeer over de toestand van de Nederlandse economie.
Morgen in deze serie: Hoe slecht gaat het nou met Griekenland?