Beurs13 jun '13 20:12Aangepast op 14 jun '13 00:18

CPB: tekort volgend jaar op 3,7 procent

Auteur: ANP Nieuws

Het Centraal Planbureau (CPB) raamt het begrotingstekort van de overheid voor volgend jaar op 3,7 procent.

Dat staat in een raming die het CPB donderdag heeft gepubliceerd nadat het cijfer al was uitgelekt. In het voorjaar raamde het CPB het tekort voor volgend jaar nog op 3,6 procent. Voor dit jaar komt het tekort uit op 3,5 procent.

Een tekort van 3,7 procent betekent dat er 7 miljard euro bezuinigd zou moeten worden om in 2014 uit te komen op de EU-limiet van 3 procent. De coalitiepartners VVD en PvdA hebben echter inmiddels besloten volgend jaar 6 miljard te bezuinigen. Dat is de opdracht die eurocommissaris Olli Rehn (Begroting) Nederland deze week meegaf. Hij sloot daarbij niet uit dat dat bedrag later nog wat verhoogd kan worden.

Volgens de CPB-raming krimpt de economie dit jaar met 1 procent. Dat is 0,5 slechter dan eerder voorzien. De consumptie daalt dit jaar doordat burgers minder te besteden hebben en de huizenprijzen dalen. Ook de overheidsbestedingen nemen door de bezuinigingen af.

Licht herstel
Volgend jaar verwacht het CPB een licht herstel, met een groei van 1 procent. Het dieptepunt van de economische teruggang is volgens het planbureau bijna bereikt.

De werkloosheid stijgt volgend jaar naar 7 procent van de beroepsbevolking. Ze komt dan op het niveau van 1995. De werkgelegenheid verslechtert onder meer door het uitstel van de WW-ingreep die in het regeerakkoord was aangekondigd.

'Kabinet heeft Nederland kapotbezuinigd'
De sombere prognoses van het Centraal Planbureau over de economie en de snel oplopende werkloosheid bevestigen dat het kabinet "ons mooie Nederland kapot heeft bezuinigd". Het kabinet voert tijdens een economische crisis "een vernietigend beleid van belastingenverhogingen en dom bezuinigen".

PVV-leider Geert Wilders heeft dat donderdag gezegd in reactie op nieuwe CPB-ramingen. Die laten zien dat de economie het dit jaar slechter doet dan eerder verwacht en dat de werkloosheid oploopt naar 7 procent, ofwel 635.000 personen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen