Beurs17 jul '12 06:00

Crisis vastgoedmarkt treft notarissen steeds harder

Auteur: Thijs Baas

Notarissen beginnen steeds meer en steeds vaker last te krijgen van de crisis in de vastgoedsector.

Door de crisis in het vastgoed worden er veel minder transacties gedaan, waardoor de notarissen daar geen werk meer aan hebben. Dat schrijft redacteur Jeroen Piersma vanochtend in het Financieele Dagblad.

"Er zijn wel indirecte aanwijzingen. Vorige week kwam ING met het kwartaalbericht Juridische Dienstverleners", meent Piersma. "Daarin staat dat in de eerste vijf maanden van dit jaar het aantal onroerend goed-akten met 23 procent is gedaald. Als je weet dat bij veel kantoren 65 tot 75 procent van de omzet afkomstig is uit deze akten, weet je ongeveer hoe slecht het met veel notariskantoren gaat."

Woningverkopen
En uitzicht op verbetering op korte termijn is er ook bepaald niet: ING verwacht dit jaar een verdere daling van 5 procent van de woningverkopen. Volgend jaar komt daar nog een afname van 13 procent overheen als gevolg van de toenemende werkloosheid.

"Het zijn vooral de grotere notariskantoren die op de professionele vastgoedmarkt actief zijn. De kleinere kantoren werken over het algemeen voor de particulieren. En daar zit waarschijnlijk de grootste pijn: jarenlang was dat een fantastische markt. Veel kantoren die zich daarop richtten zitten nu heel slecht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen