Beurs31 jan '13 09:22Aangepast op 31 jan '13 10:05

Beurs overtuigt nog niet bij opening

Auteur: Thijs Baas

De Amsterdamse beurs is aarzelend begonnen, evenals andere Europese beurzen. Voorzichtigheid is troef, nu het Amerikaanse banenrapport de beleggers flink nerveus begint te maken.

De AEX-index stond na een paar minuten handel al 0,2 procent lager op 356,84 punten. De MidKap-index zakte ook 0,2 procent tot 554,34 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,1 en 0,3 procent.

Shell kwam met de cijfers over het afgelopen kwartaal. De oliemaatschappij voerde zijn winst in het vierde kwartaal van 2012 op dankzij een hogere productie van olie en gas. Dat kon niet voorkomen dat het aandeel 0,9 procent zaket in de AEX. Dat kwam ondermeer doordat de omzetcijfers ondanks de groei achterbleven bij de verwachtingen.

Frankfurt
Deutsche Bank klom in Frankfurt 0,7 procent ondanks dat de grootste bank van Duitsland in het vierde kwartaal een stevig verlies leed. Het verlies werd vooral veroorzaakt door kosten van een omvangrijke herstructurering van het financiële concern.

In Stockholm steeg Ericsson 8,3 procent. De Zweedse producent van telecomapparatuur leed in het vierde kwartaal van vorig jaar het grootste verlies in 10 jaar door een miljardenafschrijving op het samenwerkingsverband met chipfabrikant STMicroelectronics. De omzet viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Uitgever Wolters Kluwer was de grootste daler in de AEX met een min van 2,2 procent na een adviesverlaging door ABN Amro. Maritiem dienstverlener SBM Offshore stond bovenaan met een winst van 0,7 procent en herstelde daarmee wat van het koersverlies van een dag eerder.

Shell
Shell verloor 1,3 procent. Het olieconcern wist de winst in het vierde kwartaal van 2012 op te voeren dankzij een hogere productie van olie en gas. Het resultaat bleef ondanks de stijging achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

In de MidKap steeg SNS Reaal 0,7 procent. Het financiële concern liet opnieuw weten nog altijd in gesprek te zijn met private investeerders. Er is volgens SNS geen zekerheid dat de gesprekken resultaat zullen hebben. Het Financieele Dagblad meldde daarnaast dat een consortium onder leiding van investeringsmaatschappij CVC bereid is tot 1,8 miljard euro op tafel te leggen voor de bank en verzekeraar.

De euro was 1,3554 dollar waard, tegen 1,3565 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 97,76 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 114,78 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen