Beurs5 apr '13 13:47Aangepast op 5 apr '13 18:01

Nieuwe storing ING treft klanten

Auteur: Anne-Greet Haars

ING is vrijdagmiddag opnieuw getroffen door een storing. Ook het betaalsysteem iDeal lag een tijd lang bijna volledig plat. Premier Mark Rutte sprak in een reactie op de storingen over "een zorgelijke ontwikkeling''.

Maar Rutte heeft geen aanleiding om te denken dat de storingen het gevolg zijn van cyberaanvallen. Een woordvoerder van ING benadrukte dat er geen sprake is van een aanval van hackers of een doelbewuste poging het systeem van de bank plat te leggen. "Het is een technisch probleem.''

Storingen ING
Na enkele uren storing bij ING kwam het betalingsverkeer langzaam maar zeker weer op gang. Woensdag kampte de bank en verzekeraar ook al met een grote internetstoring.

Klanten van ING konden vrijdagmiddag vanaf 13.15 uur niet meer internetbankieren. Ook de mobiele app van de bank deed het niet. Verder lag de website van de bank, die woensdag ook al kampte met problemen, plat. ING meldde dat rond half 4 het betalingsverkeer via mobiele telefoons en via internetbankieren weer werkte.

iDeal
Op hetzelfde moment dat de storing begon bij ING, kon er ook niet meer betaald worden via iDeal. Het systeem kampte met een storing waardoor mensen, ongeacht van welke bank ze klant zijn, problemen ondervonden. Klanten van ING en SNS konden niet afrekenen en vijf banken konden daarnaast opeens geen contact meer krijgen met webwinkels die bij hen waren aangesloten. Currence, het bedrijf achter het betalingssysteem, meldde rond 16:15 uur dat de storing volledig voorbij was.

Oorzaak
Van beide storingen is de oorzaak nog onduidelijk. Beide bedrijven gaven aan er alles aan te doen om de problemen te verhelpen en boden excuses aan klanten aan. Rabobank en ABN Amro ontsprongen de dans vrijdagmiddag grotendeels. Weliswaar hadden ook hun klanten problemen met iDeal, maar het internetbankiersysteem werkte wel naar behoren. Currence meldde dat het pin-systeem, waar het bedrijf ook verantwoordelijk voor is, niet getroffen was door de storing.

De Consumentenbond bepleit een wettelijke compensatieregeling voor klanten die getroffen worden door dergelijke storingen bij banken. De bond roept de politiek op aan een regeling te werken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen