Beurs5 mrt '13 10:02Aangepast op 5 mrt '13 10:39

2012 was zeer zwaar jaar voor de bouw

Auteur: BNR Webredactie

Het afgelopen jaar is een zeer zwaar jaar geweest voor de Nederlandse bouwsector. De omzet daalde in 2012 met 7 procent. Daarmee is de bouw van alle bedrijfstakken het zwaarst getroffen door de economische crisis, meldt het CBS.

De bouw van woningen en bedrijfspanden is het zwaarst getroffen door de aanhoudende malaise op de vastgoedmarkt. De vooruitzichten voor die branche zijn ook al niet gunstig. Het aantal verleende bouwvergunningen voor woningen is vorig jaar met een derde gedaald tot 37.000. Ook de totale waarde van de bouwprojecten waarvoor vergunningen werden verstrekt, ging fors onderuit.

Architecten
Architectenbureaus hebben het eveneens nog steeds erg moeilijk. Zij kregen minder nieuwe opdrachten en zagen hun inkomsten vorig jaar met 14 procent dalen. Daarmee is de omzet van de architectenbranche sinds het begin van de crisis met bijna de helft afgenomen.

In de grond-, water- en wegenbouw ging het beter, met zelfs een lichte omzetstijging. Vooral leggers van kabels en buizen profiteerden van stimulerende overheidsmaatregelen en de aanleg van kabel- en glasvezelaansluitingen. Bouwers van wegen, spoorwegen en tunnels handhaafden hun omzet op ongeveer het niveau van 2011.

Malaise
Volgens het economisch bureau van ABN Amro was de malaise in de bouwnijverheid goed voor bijna de helft van de totale krimp van de Nederlandse economie in 2012. Die kwam volgens het CBS uit op 0,9 procent. Voor dit jaar voorziet ABN Amro een afname van de productie met 5 procent en een omzetdaling van 4,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen