Beurs28 jan '13 13:54

Akkoord schuldenplafond goed voor rating VS

Auteur: BNR Webredactie

Het akkoord in de Amerikaanse politiek om de schuldenlimiet tot 19 mei te laten oplopen, neemt voor de korte termijn het risico weg dat de Verenigde Staten hun AAA-rating kwijtraken. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch maandag.

Vorige week werd in het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel aangenomen waarin de datum waarop het schuldenplafond zou worden bereikt met 3 maanden door te schuiven tot 19 mei. Op die datum wordt het geld dat de Amerikaanse overheid de komende maanden leent, opgeteld bij de limiet van 16,4 biljoen dollar (12.323 miljard euro) die medio februari wordt bereikt. Nu de overheid niet wordt afgeleid door een aanstaande financieringscrisis, kan de aandacht worden gericht op het sluiten van een begrotingsakkoord, aldus Fitch.

Als er een geloofwaardig begrotingakkoord komt dat strookt met een aanhoudend economisch herstel, blijft Fitch waarschijnlijk bij zijn AAA rating. De kredietbeoordelaar verhoogtl dan ook zijn oordeel over de vooruitzichten voor de VS van negatief naar stabiel. Maar mocht een begrotingsdeal uitblijven, dan volgt vrijwel zeker in de loop van dit jaar een afwaardering van de VS.

Gerelateerde artikelen