Beurs30 jan '13 15:01

Onverwachte krimp Amerikaanse economie

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar onverwacht gekrompen. Dat blijkt uit een eerste schatting die het Amerikaanse ministerie van Handel woensdag naar buiten bracht.

De Amerikaanse economie ging in de laatste drie maanden van vorig jaar met 0,1 procent op jaarbasis achteruit. Daarmee was de terugval ten opzichte van het voorgaande kwartaal veel groter dan verwacht.

Economen voorspelden gemiddeld een plus van 1,1 procent, nadat 's werelds grootste economie in het derde kwartaal met 3,1 procent was gegroeid.

Defensie
De achteruitgang kwam vooral door de sterkste afname van de uitgaven aan defensie in 40 jaar tijd. De overheidsuitgaven namen in totaal met 6,6 procent af, aangevoerd door de defensiebestedingen, die met 22 procent op jaarbasis daalden. Dat was de sterkste besparing op dat deel van de overheid sinds 1972.

Consumenten
Consumenten gaven daarentegen meer uit dan in het voorgaande kwartaal. Geholpen door lagere benzineprijzen en de sterkste loonstijgingen van de afgelopen 4 jaar namen de bestedingen met ruim 2 procent toe.

In heel 2012 werd de Amerikaanse economie 2,2 procent groter. In 2011 bedroeg de groei 1,8 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen