Beurs23 jan '13 10:11

Nationalisatie SNS Reaal optioneel

Auteur: Fleur de Bruijn

'Drastische ingreep SNS nabij' is de openingskop van De Telegraaf. De krant schrijft woensdag dat politieke en financiële bronnen zeggen dat het kabinet koortsachtig werkt aan een reddingsplan voor SNS Reaal.

In de komende dagen worden maatregelen verwacht om de noodlijdende bank-verzekeraar overeind te houden, waarbij een nationalisatie nadrukkelijk in beeld is.

De ingewijden zeggen ook dat een redding van de bank de staat een forse som geld kan gaan kosten. Een woordvoerder van de bankverzekeraar ontkende tegenover De Telegraaf dat een reddingsplan bijna klaar is.

Problemen heel groot
Hoogleraar corporate finance Jaap Koelewijn zei vorige week bij BNR
dat het onontkomelijk is dat een beroep wordt gedaan op de Nederlandse belastingbetaler. Hij zei dat een nationalisatie van SNS niet valt uit te sluiten. "Ik ben daar voor'', zei de hoogleraar, verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit.

Volgens hem zijn de financiële problemen bij SNS zó groot dat de staat kan beslissen de bank over te nemen. "Het is zeer dringend, SNS hangt aan het infuus van de Europese Centrale Bank'', aldus Koelewijn

Failliet
SNS gaat zwaar gebukt onder verliesgevende vastgoedleningen. Dat is nog een gevolg van de aankoop van Bouwfonds Property Finance in 2006. De kapitaalpositie en het eigen vermogen van de bank zijn mede daardoor niet toereikend.

Dat de bank failliet gaat, is vrijwel uitgesloten. SNS is volgens de overheid te belangrijk voor het Nederlandse financiële systeem om te laten vallen. De bank kreeg in 2008 ook al 750 miljoen euro staatssteun, die nog moet worden terugbetaald.

Onderzoek FIOD
Dinsdag werd bekend dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) onderzoek doet naar mogelijke strafbare feiten die voormalige cliënten van de vastgoedpoot van SNS zouden hebben gepleegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen