Beurs22 mei '13 11:50

Beurzen wachten op Bernanke

Auteur: BNR Webredactie

De Europese effectenbeurzen schommelden woensdagochtend rond de slotstanden van een dag eerder. De handel wacht op de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke, die later op de dag zal spreken voor de economische commissie van het Congres.

"Het is wachten op Bernanke. Voor de rest is het niet zo spannend vandaag. We doen iedere keer een klein stapje omhoog en de markt kan dit lang volhouden. De cyclische bedrijven blijven wel achter. Die moeten uiteindelijk wel mee omhoog, want anders beginnen we uit de pas te lopen", aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend onveranderd op 370,37 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 548,49 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tussen 0,3 en 0,5 procent.

Federal Reserve
Marktpartijen verwachten dat Fed-voorzitter Bernanke zal aangeven dat het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve zal worden voortgezet. Dinsdag liet de president van de centrale bank van St. Louis al weten dat het stimuleringsprogramma van de Fed voorlopig door moet gaan.

Consumentenvertrouwen
In Nederland bleek dat het consumentenvertrouwen deze maand opnieuw iets is verbeterd, hoewel de koopbereidheid onveranderd laag blijft. De stemming verbeterde voor de derde achtereenvolgende maand, na een historisch dieptepunt in februari.

AEX
Supermarktconcern Ahold boekte de grootste winst in de AEX met een plus van 2,8 procent. Postbedrijf PostNL volgde op de voet met een winst van 2,3 procent. Philips won 1,7 procent. Bestuursvoorzitter Frans van Houten liet dinsdag nogmaals weten dat het bedrijf op koers ligt om zijn doelen voor dit jaar te halen. Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan met een min van bijna 3 procent.

MidKap
In de MidKap zakte Brunel 0,3 procent na een tussentijds handelsbericht. Volgens analisten viel het bedrijfsresultaat van de detacheerder in het eerste kwartaal wat lager uit dan verwacht.

AND
Bij de kleinere fondsen maakte AND International een koerssprong van 40 procent. De producent van digitale kaarten liet weten verkennende gesprekken te voeren met een partij over een verregaande vorm van samenwerking.

Euro
De euro was woensdag 1,2930 dollar waard, tegen 1,2912 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 95,53 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper, op 103,06 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen