Beurs5 sep '13 15:20

'Nieuw hulppakket voor Grieken niet per se lening'

Auteur: Thijs Baas

Griekenland is volgend jaar nog niet uit de problemen. Dat zei Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem vanochtend in het Europees Parlement.

Dat betekent dat de Grieken waarschijnlijk opnieuw noodhulp moeten krijgen - en dat is dan de derde keer. Het land heeft inmiddels 240 miljard euro ontvangen. En Dijsselbloem houdt de mogelijkheid open dat dat geld niet meer allemaal terug komt.

Griekenland werkt hard om de economie weer op orde te krijgen. En Europa zal het land daarbij blijven steunen, zei minister Dijsselbloem in zijn rol van Eurogroepvoorzitter donderdagochtend in Brussel. Al eerde hintte hij erop dat het een nieuwe lening kan betekenen of misschien wel kwijtschelding van een oude.

“Over de potentiële behoefte aan een derde programma voor Griekenland, is het duidelijk dat de problemen in het land ondanks recente vooruitgang, niet helemaal opgelost zijn in 2014”, aldus Dijsselbloem.

Soort lening
ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen vraagt zich af wat de aard van de lening wordt. “Er zal een nieuwe lening moeten komen voor Griekenland. Maar wat voor soort lening zal dat worden? Wordt het een lening om andere leningen mee af te lossen of wordt het een lening om de reële schuldenberg van het land te gaan terugdringen.

Een heel nauwgezet antwoord op deze vraag moet Dijsselbloem schuldig blijven. “Ik heb het nog niet gehad over een nieuwe lening voor Griekenland. Ik heb het erover gehad dat na dit programma er reden bestaat om te geloven dat het land nog niet helemaal uit de problemen is en dat ze nog niet volledig toegang hebben tot de financiële markten. Verdere hulp zou nodig kunnen zijn. We zijn altijd duidelijk geweest dat zelfs na dit programma, dat tot het einde van 2014 loopt, verdere hulp nodig zou kunnen zijn."

Nieuwe lening
Het derde hulppakket is niet per se een nieuwe lening, zegt Dijsselbloem in antwoord op vragen van Van Dalen. Dat kan betekenen dat oudere schuld wordt kwijtgescholden. Zo’n oplossing kan de voorkeur genieten van noordelijke landen, waaronder Nederland. Denk aan Rutte’s verkiezingsbelofte: geen cent meer aan Griekenland.

Maar een besluit hierover wordt pas volgend jaar genomen. Belangrijker dan Griekenland eigenlijk, is de bankenunie. Brussel werkt aan gezamenlijk toezicht en desnoods gezamenlijke steun voor banken in nood. Dat is nodig, maar hoe voorkom je dat wij opdraaien voor probleembanken in het zuiden, vragen Nederlandse en Duitse Europarlementariërs zich af. “Er is een plan voor de directe herkapitalisatie van banken. Maar wanneer gaat dit gebeuren en wordt dit toegepast. Want er is altijd gezegd: investeerders moeten betalen”, zegt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen