Beurs20 feb '13 09:18Aangepast op 20 feb '13 09:54

AEX opent met verlies

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Amsterdam is woensdag in de min geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen overwegend met kleine verliezen.

In Amsterdam verwerkten beleggers de resultaten van de AEX-fondsen AkzoNobel, DSM en Wolters Kluwer.

Vandaag werd de beurs in Amsterdam geopend door de kersverse hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio, Sjors Fröhlich.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent lager op 346,09 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 544,58 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,1 procent. De DAX in Frankfurt won 0,2 procent.

KPN
KPN was de grootste daler in de AEX met een verlies van 5,4 procent. Beleggers waren teleurgesteld dat de Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil de plannen van het telecombedrijf steunt om voor 4 miljard euro aan extra kapitaal aan te trekken.

AkzoNobel
Verffabrikant AkzoNobel en speciaalchemiebedrijf DSM verloren 4,2 en 5,2 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. DSM boekte in het afgelopen kwartaal minder winst dan analisten hadden verwacht.

AkzoNobel leed in het vierde kwartaal een nettoverlies van 59 miljoen euro.

Wolters Kluwer
Wolters Kluwer klom 0,6 procent. De uitgever en informatieleverancier wist de winst vorig jaar flink op te schroeven tot 321 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een winst van 304 miljoen euro. Roestvrijstaalproducent Aperam was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 2,7 procent. Het bedrijf begint samen met Marcegaglia en Arvedi een Italiaanse joint venture, waarin Aperam een meerderheidsbelang krijgt.

Bij de kleinere fondsen won Exact 1,9 procent. Het softwarebedrijf heeft in 2012 zowel de winst als de omzet zien toenemen. Wel waarschuwde het bedrijf dat het economische klimaat uitdagend blijft waardoor de groei in 2013 onder druk staat.

Crédit Agricole
In Parijs klom Crédit Agricole ruim 3 procent hoewel de op twee na grootste bank van Frankrijk over 2012 een recordverlies rapporteerde van 6,47 miljard euro. Ook schrapt de bank voor het 2e jaar op rij het dividend.

Valuta
De euro was 1,3414 dollar waard, tegen 1,3390 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 96,68 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 117,32 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen