Beurs29 mei '13 22:14

Wall Street vreest afbouw stimulering Fed

Auteur: BNR Webredactie

De koersen op Wall Street gingen woensdag omlaag, net als op de Europese beurzen eerder op de dag.

Beleggers vrezen dat de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, na een reeks sterke cijfers over de Amerikaanse economie zijn stimuleringsprogramma zal gaan afbouwen.

Index
De leidende Dow-Jonesindex beëindigde de handel in New York 0,7 procent lager op 15.302,80 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde eveneens 0,7 procent tot 1648,37 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,6 procent omlaag en sloot op 3467,52 punten.

Vooral zogenoemde defensieve fondsen, bedrijven die doorgaans relatief goed blijven presteren als het economische tij tegenzit, moesten het ontgelden. De sterkste daler bij de hoofdfondsen was frisdrankproducent Coca-Cola met een verlies van 2,7 procent.

De farmaceuten Pfizer en Johnson & Johnson werden respectievelijk 2,5 en 2,2 procent minder waard. Telecombedrijf Verizon verloor 2,5 procent, producent van consumentenproducten Procter & Gamble 2,4 procent en fastfoodketen McDonald's 2,2 procent.

Hewlett-Packard
Computerfabrikant Hewlett-Packard was de sterkste stijger in de Dow met een winst van 2,4 procent. Ook chipmaker Intel, fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems en Bank of America waren in trek met winsten tussen de 0,8 en 1 procent.

In de Nasdaq bungelde Facebook onderaan met een verlies van 3,2 procent. Operationeel directeur Sheryl Sandberg erkende in een interview dat het internetbedrijf onder jongeren een minder sterke groei doormaakt dan concurrerende sociale media als Twitter en Tumblr.

Casinobedrijf Ameristar daalde 1,4 procent nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse concurrentiewaakhond FTC de overname van het bedrijf door concurrent Pinnacle Entertainment niet ziet zitten. Pinnacle ging nog harder onderuit, dat aandeel verloor meer dan 8 procent.

Valuta
Op de valutamarkt was de euro 1,2940 waard, net zoveel als aan het einde van de beurshandel in Europa. Amerikaanse ruwe olie werd verhandeld voor 93,17 dollar per vat, een daling van 1,9 procent. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper en kostte 102,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen