Beurs24 sep '13 10:36

'BlackBerry verdwijnt na overname van smartphonemarkt'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De noodlijdende smartphonefabrikant BlackBerry wordt voor 4,7 miljard dollar overgenomen door Fairfax Financial Holdings. Daardoor verdwijnt de BlackBerry-smartphone binnenkort uit het straatbeeld. Dat zegt beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg op BNR.

"Als consumenten of als zakelijk merk denk ik dat BlackBerry op termijn helemaal van de markt verdwijnt", zegt Zwanenburg. "We zien eigenlijk dat de markt nu volledig wordt gedomineerd door de iPhones en de Android-smartphones. Daar zijn ze volledig weggevaagd."

Halverwege september maakte BlackBerry al bekend dat het op zoek was naar een mogelijke koper. Die lijkt het nu gevonden te hebben in Fairfax, dat nu al de grootste aandeelhouder van BlackBerry is. Fairfax leidt een consortium van investeerders die de smartphonefabrikant van de beurs haalt.

4,7 miljard in perspectie zien
4,7 miljard dollar klinkt als een flink bedrag voor de fabrikant die aan het kortse eind trekt in de concurrentiestrijd op de smartphonemarkt. Maar volgens Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve en Lemberger Vermogensbeheer, moet je het bedrag in perspectief zien. Zo is er de overname van Nokia door Microsoft, waarmee een bedrag gemoeid was van 7,2 miljard dollar. Maar de afgelopen tijd was er ook het nodige negatieve nieuws rondom het Canadese merk.

Zwanenburg: "Het bedrijf kwam afgelopen vrijdag met een winstwaarschuwing, met een forse afschrijving van meer dan een miljard op hun eigen Z10 smartphone. Bovendien kondigden ze aan dat ze 40 procent van het personeel ontsloegen, meer dan 4500 mensen."

Dat had ook zijn weerslag op de beurskoers. "Afgelopen vrijdag leverde de koers al 17 procent in. Gisteren werd er slechts 3 procent premie betaald, dus even boven die slotkoers van afgelopen vrijdag. De groep biedt 9 dollar per aandeel." Maar BlackBerry zit zelf ook nog een zak met geld van zo'n 2,5 miljard dollar, zegt Zwijnenburg. "Dus het bedrag valt in verhouding eigenlijk nog wel mee."

Patentenportefeuille
BlackBerry is om verschillende redenen interessant voor partijen zoals Fairfax, zegt Zwanenburg. "Er zijn onderdelen, met name de patentenportefeuille, de BlackBerry-messenger software en veiligheidssoftware die nog wel wat waard zijn. Op het gebied van software en ondersteunende zakelijke telefonie, is BlackBerry zeker nog wat waard. Daar gaat de investeringsgroep wat mee doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen