Beurs26 sep '13 17:49Aangepast op 26 sep '13 18:14

Lager slot beurzen Europa

Auteur: ANP Nieuws

De Europese effectenbeurzen zijn donderdag overwegend met verlies gesloten.

Beleggers hielden hun blik gericht op de Verenigde Staten, waar de strijd tussen de Democraten en Republikeinen over de begroting van de federale overheid weer is losgebarsten. In Amsterdam werd DSM afgestraft na een winstwaarschuwing.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent lager op 377,95 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 573,42 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent. Londen steeg 0,2 procent.

Beleggers willen eerst weten hoe de begrotingsperikelen in de VS uitpakken. Het gesteggel over het schuldenplafond zorgt voor nervositeit op de aandelenmarkten. Verder kwam donderdag ook tegenvallend nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. Wel kwam een meevallend cijfer naar buiten over de uitkeringsaanvragen in de VS.

DSM
DSM kwam met een herziening van zijn doelstellingen en waarschuwde daarbij dat de eerder gestelde doelstelling voor de operationele winst voor dit jaar mogelijk niet gehaald zal worden. Oorzaken zijn de ongunstige wisselkoersen en de hogere belastingtarieven in Nederland. Ook is er volgens DSM nog steeds weinig tot geen groei waar te nemen in Europa. Beleggers waren niet te spreken over de boodschap van het speciaalchemiebedrijf en stuurden het aandeel 5,4 procent omlaag.

In Stockholm ging Hennes & Mauritz (H&M) 6,7 procent omhoog. De op één na grootste kledingketen van Europa heeft een goed derde kwartaal achter de rug. H&M wist de winst op te voeren dankzij de opening van een onlinewinkel in de VS en de toevoeging van nieuwe merken.

Strategische herziening
Alcatel-Lucent won in Parijs 6,3 procent. Nokia overweegt volgens mediaberichten om de Franse maker van netwerkapparatuur te benaderen voor een samenwerking. De plannen zouden deel uitmaken van de strategische herziening van het Finse bedrijf, dat onlangs aankondigde zijn mobieltjestak te verkopen aan Microsoft. Nokia steeg in Helsinki 0,1 procent.

De euro was 1,3484 dollar waard, tegen 1,3528 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 103,02 dollar per vat. Brentolie klom 0,6 procent tot 108,98 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen