Beurs21 feb '13 15:36

'Neerwaartse spiraal kan snel voorbij zijn'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie zit in een neerwaartse spiraal, maar met de juiste maatregelen kan die ook snel weer voorbij zijn.

De economie staat er structureel namelijk best goed voor. Dat zegt topeconoom Lans Bovenberg donderdag in een reactie op zorgwekkende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

"De overheidsfinanciën zijn redelijk goed de arbeidsparticipatie is heel hoog vergeleken met andere landen en de flexibiliteit van de arbeidsmarkt is behoorlijk verbeterd'', noemt Bovenberg de positieve punten.

Mensen sparen meer
Ook sparen mensen meer op dit moment. Zodra het wat beter gaat, zullen ze dat geld uitgeven. Volgens Bovenberg zorgt dat ervoor dat het erg snel beter kan gaan als de economie de weg weer wat naar boven vindt.

Om dat te bereiken moeten volgens de econoom wel twee belangrijke problemen worden aangepakt: de woningmarkt en het pensioenstelsel. Omdat het daar slecht mee gaat, is het consumentenvertrouwen laag en blijven de uitgaven beneden peil, wat de economie doet krimpen.

Hypotheek
Volgens Bovenberg is de grootste zorg voor de bijna stilgevallen woningmarkt dat starters moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. Dat komt weer door de beperkte financieringsmogelijkheden die banken momenteel hebben. De econoom denkt dat het erg helpt als het lukt om pensioenfondsen meer te interesseren om hypotheken te financieren.

Ook moet haast worden gemaakt met een nieuw pensioenstelsel. Dat moet onder meer tegenvallers en meevallers uitsmeren over een langere tijd, waardoor minder moet worden gekort op de uitkeringen als het even tegenzit.

"Als we de goede dingen doen, zijn we hier snel uit. Zo niet dan dreigen we qua groeicijfers een Zuid-Europees land te worden in Noord-Europa'', aldus Bovenberg. Hij wijst erop dat Nederland het vergeleken met Duitsland en Scandinavische landen niet goed doet en dat daar ook de problemen met de woningmarkt en de pensioenen niet spelen.

Gerelateerde artikelen