Beurs8 jan '13 08:17

Zweedse belastingverlaging schept banen

Auteur: Anne-Greet Haars

Het kabinet verhoogde onlangs de BTW naar 21 procent. In Zweden deed men in de horeca juist het omgekeerde, met banengroei tot gevolg. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Zweedse bureau voor statistiek.

De belasting voor Zweedse hotels, bars, cafés en restaurants bedroeg tot begin vorig jaar ver boven de 20 procent. En dat was voor de meeste ondernemers al jaren een doorn in het oog. Reden voor de centrum rechtse regering om de belasting op dienstverlening in de horeca te verlagen, in de hoop daarmee vooral de hoge jeugdwerkloosheid terug te dringen, legt Emilia Johanson van het Zweedse onderzoeksbureau Oxford Research, uit.

Vaker bezoeken
Een jaar later wordt het effect van de belastinghalvering voor het eerst duidelijk, zo blijkt uit cijfers van het Zweedse bureau voor statistiek. Uit hun eenmalige meting blijkt namelijk dat de belastingverlaging de gemiddelde rekeningen in de horeca heeft gedrukt met 2 tot 3 procent. Reden voor de 9 miljoen Zweden om vaker een restaurant, bar of hotel te bezoeken, zegt de econoom van de Zweedse koepel van horecabedrijven.

Winstgevendheid
Experts denken dat niet alleen de bezoekers profiteren van de lagere belasting. Ook de winstgevendheid van de horecabedrijven is verbeterd. Zelfs de horecabond van de 120.000 werknemers in de horeca - die aanvankelijk fel gekant was tegen de verlaging van de arbeidsbelasting - ziet het succes.

Waarschuwing
De belastingverlaging heeft er voor gezorgd dat er afgelopen jaar ruim 5.000 Zweedse banen bij zijn gekomen, zo geeft vakbondswoordvoerdster Mathilade Strom toe. Toch waarschuwt de vakbond dat de horecaondernemers niet te vroeg moeten juichen. Want er mogen dan weliswaar veel nieuwe banen bij zijn gekomen: het is nog niet duidelijk of dat gepaard gaat met goede omstandigheden en acceptabele lonen.

Inkomsten
Een ander veelgehoorde kritiek in Zweden is, dat de omstreden belastingverlaging een gat heeft geslagen in de inkomsten. Het is volgens sommige economen gewoon nog te vroeg om te kunnen berekenen of het voordeel van de banengroei het nadeel van de lagere inkomsten gaat compenseren.

Overigens heeft de banengroei niet kunnen voorkomen dat de werkloosheid in Zweden rond de 8 procent staat.

Gerelateerde artikelen