Beurs22 okt '13 14:42Aangepast op 22 okt '13 15:05

Banengroei VS zwakt af

Auteur: BNR Webredactie

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september minder sterk gegroeid dan in de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Arbeid dinsdag heeft gepubliceerd.

Per saldo kwamen er vorige maand 148.000 banen bij in de Amerikaanse economie, exclusief de agrarische sector. Uit een nieuwe schatting bleek verder dat er in augustus 193.000 nieuwe banen werden gecreëerd. Eerder werd voor die maand de aanwas van 169.000 banen gemeld. Op basis daarvan voorspelden economen voor september een toename van de werkgelegenheid met 180.000 banen.

De werkloosheid in de VS zakte vorige maand tot 7,2 procent van de beroepsbevolking. Hier werd gerekend op een stabilisering op 7,3 procent. De werkloosheid staat nu op het laagste punt sinds november 2008. De daling komt mede doordat steeds minder mensen actief zoeken naar een baan. De participatiegraad, die aangeeft welk deel van de beroepsbevolking daadwerkelijk actief is op de arbeidsmarkt, stond in september onveranderd op het laagste niveau sinds augustus 1978.

Shutdown
De publicatie van de banencijfers zou oorspronkelijk begin oktober al plaatsvinden. De sluiting van de Amerikaanse overheid maakte dit de afgelopen weken echter onmogelijk. De cijfers spelen een belangrijke rol in de overwegingen van de Federal Reserve. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken liet eerder dit jaar weten zijn stimuleringsbeleid af te bouwen als de Amerikaanse economie voldoende herstel toont.

De shutdown zal de komende maanden nog doorwerken in de cijfers over de arbeidsmarkt, omdat de verzameling van statistieken de afgelopen weken ernstig werd verstoord. Daardoor kan het tot januari duren voordat er weer echt 'zuivere' cijfers verschijnen, gaf ING-econoom Rob Carnell in een reactie aan. Het moment waarop de Fed besluit zijn steunmaatregelen in te perken, kan daardoor volgens hem makkelijk tot het tweede kwartaal van volgend jaar vooruit worden geschoven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen