Beurs24 jan '13 08:21

Helft mkb'ers optimistisch over 2013

Auteur: Harmen Simon Teunis

De helft van de ondernemers in het midden- en klein bedijf verwacht in 2013 meer omzet boeken. Dat blijkt uit een enquête van TNO en detacheerder Unique.

Het is niet verrassend dat zelfs in tijden van economische crisis, de ondernemers dit jaar goede verwachtingen hebben, zegt Raymond Puts van Unique. "We doen dit onderzoek nu voor de vierde keer. Dit optimisme zie je ieder jaar weer terug."

Het optimisme van de ondernemers blijkt deels terecht. "Als je de afgelopen drie jaar bekijkt, zie je dat de verwachtingen en de realisatie redelijk dicht bij elkaar liggen", zegt Puts.

De verwachtingen zijn in vergelijking tot voorgaande jaren wel iets getemperd, zegt Puts. "Voor volgend jaar verwacht nog steeds zo’n 50 procent te gaan groeien. Dat is iets meer dan zij dit jaar hebben laten zien. Aan de andere kant zie je dat zij die verwachten iets te krimpen, een kleiner aantal is dan dit jaar.”

Faillissementen
Het CBS maakte woensdag nog bekend dat er in 2012 11.235 bedrijven en particulieren failliet zijn verklaard, een stijging van 18 procent ten opzichte van 2011 en het hoogste aantal ooit. Het aantal faillissementen van bedrijven heeft regionaal ook zo zijn invloed op het optimisme van de ondernemers.

Puts: "Als je kijkt naar in welke provincies dat plaatsvindt, zie je dat Friesland aan kop staat. In dit onderzoek zie je dat ondernemers daar het minst positief zijn. In Flevoland zie je dat ondernemers positiever zijn, maar ook dat het aantal faillissementen wat achterblijft."

Groei stimuleren
Ondernemers zijn ook positief over de maatregelen die zijn kunnen nemen om de groei te stimuleren, zegt Puts. "Zij kijken voornamelijk naar kansen. Het innoveren en ontwikkelen van nieuwe producten maar ook naar nieuwe markten toegaan. Het is specifiek voor iedere ondernemer; maar dat zijn voor hen de plekken waar ze groei zoeken."

In het onderzoek is niet gekeken naar de verwachtingen van ondernemers die zaken doen met het buitenland. "Maar je ziet wel dat die bedrijven die gelieerd zijn aan of afhankelijk zijn van de export, het in de  regel wat beter doen dan bedrijven die van de binnenlandse markt afhankelijk zijn."

Gerelateerde artikelen