Beurs14 mei '12 11:07

Omzet winkels groeit weer

Auteur: Fleur de Bruijn

De detailhandel heeft in maart van dit jaar 2,2 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag. De prijzen waren 2,7 procent hoger, terwijl het volume kromp met 0,5%.

De dagen waarop winkels geopend waren, waren in maart gunstig in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van maart 2011 had maart 2012 een dinsdag en woensdag minder, maar een vrijdag en zaterdag meer.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een omzetgroei van bijna 5 procent. Vooral supermarkten realiseerden in maart meer omzet. Begin mei maakte marktonderzoeker GfK bekend dat de omzet van de supermarkten in april is gestegen met 2,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. De omzet steeg van 2,48 miljard euro in april 2011 naar 2,54 miljard vorige maand.

Non-food
De omzet van non-foodwinkels was ongeveer 1 procent hoger dan een jaar eerder. Dit komt door de prijsstijgingen. Winkels in consumentenelektronica en vooral kledingwinkels noteerden de grootste omzettoename. De omzet van doe-het-zelfwinkels en winkels in woninginrichtingartikelen was net als in de voorgaande maanden lager.

Webwinkels
Postorderbedrijven en internetwinkels zetten circa 2 procent meer om. Door hogere prijzen boekten tankstations een omzetgroei van bijna 1 procent.

Over het hele eerste kwartaal van 2012 gemeten kwam de omzet van de detailhandel ruim 1 procent hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De toename is volledig toe te rekenen aan hogere omzet van de voedingswinkels, in het bijzonder de supermarkten. Bij de non-foodwinkels was de omzetgroei in maart onvoldoende om een omzetdaling in het eerste kwartaal te voorkomen.

Omzet februari
In april werd al bekend dat de omzet van de detailhandel in februari steeg vergeleken met vorig jaar met 0,9 procent. Dat komt met name doordat de prijzen 2,7 procent hoger lagen. Het volume kromp namelijk met 1,7 procent. Een andere factor die meespeelt bij de omzetstijging is dat 2012 een schrikkeljaar is. Hierdoor was er ten opzichte van 2011 een extra koopdag.

Gerelateerde artikelen