Beurs6 aug '13 07:18Aangepast op 6 aug '13 08:19

Laat het kabinet de zzp'er alleen?

Auteur: Pieter van den Akker

VVD en PvdA willen een einde maken aan de fiscale voordeeltjes voor zzp'ers.  Dat schrijft het Financieele Dagblad. De schatkist loopt geld mis door die voordeeltjes. Ook dwingen de huidige regels werknemers om als zzp'er te gaan werken.

Volgens directeur en oprichter Johan Marrink van ZZP Nederland moet de zzp'er vrezen voor zijn of haar inkomen. "Met name de mensen die aan de onderkant van de markt zitten. Als je de zelfstandigenaftrek moet inleveren, dan is het voor mensen die nu iets overhouden ter hoogte van het minimumloon, gewoon te weinig."

Bijstand
Hij schat in dat het ruim honderdduizend mensen betreft die 'nu net het hoofd boven water kunnen houden en bewust het zzp-schap verkozen hebben boven een uitkering'. "Ze kunnen zich net redden op dit moment en als zij per maand een paar honderd euro moeten inleveren, stuur je ze regelrecht terug naar de bijstand."

Nu worden werkgevers verleid om werknemers te ontslaan en ze als zzp'er weer aan te nemen. Is het goed dat er iets tegen dit 'gedwongen zzp'er-schap' wordt gedaan? "Daar ben ik absoluut voorstander van. Mensen ontslaan en op hetzelfde moment weer aannemen als zzp'er, lijkt me geen goede opzet. Dat kan niet de bedoeling zijn van ondernemerschap."

De vraag aan Erik Stam, hoogleraar ondernemerschap en innovatie Universiteit Utrecht, is of de zzp'er reden tot klagen heeft. "Nou, hij heeft natuurlijk een aantal aftrekposten die een gewone werknemer niet heeft. Dus hij heeft een aantal voordelen boven het gewone werknemerschap. Dat is eigenlijk best mooi voor 'm."

Innovatief
Over het belang van de zelfstandigen zonder personeel voor de economie zegt Stam: "Ze hebben wel gezorgd voor heel veel flexibiliteit op de arbeidsmarkt die we voorheen niet hadden. En ze hebben ervoor gezorgd dat het werkloosheidpercentage behoorlijk veel lager is. Daarnaast is het ook een groep die innovatief is en voor nieuwe dingen zorgt in de Nederlandse samenleving."

De schatting van Marrink van ongeveer honderdduizend zzp'ers die in de problemen kunnen komen, noemt Stam 'wat aan de hoge kant'. "Maar dat het er een paar duizend zullen zijn, lijkt me zeker voor de hand liggend. Zeker de zzp'ers met een heel klein inkomen zullen toch ineens flink meer kosten betalen en zullen het dan niet redden op de markt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen