Beurs6 jan '13 22:11Aangepast op 7 jan '13 10:23

Banken krijgen een ruimer jasje

Auteur: Marjan van den Berg

Door de soepeler liquiditeitsregels voor banken wordt het risico op een systeemcrisis groter, zegt hoogleraar Algemene Economie Frank den Butter op BNR.

De voorzitter van de Bank of England, Mervyn King. EPA
De voorzitter van de Bank of England, Mervyn King. EPA

Internationale financiële toezichthouders hebben zondag nieuwe regels voor liquide middelen versoepeld en uitgesteld. Banken hadden gewaarschuwd dat de geplande regels kredietverstrekking en economisch herstel in de weg zouden zitten.

De banken krijgen bovendien 4 jaar extra de tijd om te voldoen aan de regels. "Dit was een compromis tussen de verschillende visies in de wereld'', zei de voorzitter van de Bank of England, Mervyn King.

King is voorzitter van het Basel comité, dat internationale bankregels opstelt. Onder anderen ECB-president Mario Draghi was een voorstander van een versoepeling van de regels.

Liquide middelen
Banken mogen nu meer soorten bezittingen - waaronder bepaalde aandelen en hypotheekproducten - mee laten tellen om te voldoen aan de zogenoemde liquidity coverage ratio dan in het oorspronkelijke plan. Dat betekent in feite dat de definitie van liquide middelen onder deze zogeheten Basel-3-regels is opgerekt. Liquide middelen vormen een buffer om risico's bij banken op te vangen. Hoe steviger de bank, hoe groter de kans dat deze voldoende geld in kas heeft voor het geval dat bijvoorbeeld grote groepen klanten geld van hun rekening willen halen.

Door de versoepelde regels tellen voor deze buffer nu ook bezittingen mee die minder zeker zijn dan direct geld in kas. "Dit maakt het fundament breder, maar brozer", zegt BNR-economieredacteur Eline Ronner.

Verdedigen of aanvallen?
Frank den Butter, hoogleraar Algemene Economie aan de Vrije Universiteit, noemt de maatregel "kiezen tussen twee kwaden", omdat het risico op een systeemcrisis groter wordt bij een versoepeling van de regels. Hij maakt een vergelijking met de rol van een coach tijdens een sportwedstrijd. "In dit geval is het zo dat je moet kiezen: gaan we iets verdedigender spelen en minder risico nemen, ook individuele spelers moeten dan dus leren wat minder risico te nemen, of gaan we als het slecht gaat met het team, als het een achterstand heeft, toch wat meer aanvallend spelen, met het risico dat het helemaal misgaat? Dat is het dilemma waar men nu mee zit."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen