Beurs20 mei '13 15:44Aangepast op 20 mei '13 22:14

Wall Street begint licht lager

Auteur: BNR Webredactie

De aandelenmarkten in New York zijn maandag licht in de min gesloten. De breed samengestelde S&P 500 en de Dow-Jonesindex tikten eerder in de handel nog nieuwe recordniveaus aan.

Het was vrij rustig, maar er kwam wel aardig wat overnamenieuws naar buiten.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het handelseinde 0,1 procent lager op 15.335,28 punten. De S&P 500 zakte 0,1 procent tot 1666,29 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor eveneens 0,1 procent, tot 3496,43 punten. Vrijdag sloot de S&P de vierde week op rij met winst af.

Yahoo
Het aandeel Yahoo steeg 0,2 procent. Het Amerikaanse internetbedrijf neemt de bloggerswebsite Tumblr over voor 1,1 miljard dollar. Yahoo betaalt het grootste deel van de overnamesom in contanten. Het bedrijf verwacht zijn eigen aantal gebruikers door de overname te kunnen verdubbelen tot ruim 1 miljard per maand.

Farmacieconcern Actavis ging 1,3 procent omhoog na de bekendmaking van de overname van Warner Chilcott voor 8,5 miljard dollar in aandelen. Door de overname ontstaat een medicijnfabrikant met een omzet van circa 11 miljard dollar. De deal wordt naar verwachting tegen het einde van het jaar afgerond.

Internetbeveiliger Websense sprong bijna 29 procent omhoog. Het bedrijf wordt overgenomen door investeerder Vista Equity Partners voor 906 miljoen dollar.

Fed
Deze week zal de aandacht vooral uitgaan naar voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). Hij zal woensdag getuigen voor het economische comité van het Congres. Die dag komen ook de notulen van de laatste rentevergadering naar buiten. Vorige week donderdag liet een functionaris van de Fed nog weten dat er deze zomer mogelijk gesproken zal worden over het afbouwen van de stimuleringsprogramma’s. Dat zorgde voor verliezen op de beurs.

Richard Fisher, de president van de Federal Reserve Bank of Dallas, liet maandag aan zakenzender CNBC weten dat de monetaire stimuleringsmaatregelen alleen rustig kunnen worden afgebouwd aangezien een plotselinge stop "te gewelddadig” zou zijn voor de markten. Fisher heeft geen stemrecht in het beleidsorgaan van de Amerikaanse centrale bank.

Valuta
De euro was 1,2885 dollar waard, tegen 1,2865 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 96,66 dollar per vat. Brentolie klom 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen