Beurs5 mrt '13 17:18

'Webwinkels lopen omzet mis door iDEAL'

Auteur: Mijke Hurkx

Webwinkels lopen nog steeds miljoenen euro's aan omzet mis vanwege storingen bij het online betaalsysteem iDEAL. Dat zegt brancheorganisatie Thuiswinkel.org dinsdag.

Banken hebben zichzelf de norm opgelegd om 99 procent van de iDEAL-betalingen geslaagd af te handelen en daar voldoen zij nog niet aan, klaagt Thuiswinkel.org. "Vorig jaar kochten Nederlanders voor zo'n 10 miljard euro bij webwinkels. Bij meer dan de helft van hun aankopen rekenden zij af met iDEAL. Dan is 1 procent veel geld dat webwinkels mislopen'', zegt Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

Hij vreest dat consumenten die niet via iDEAL kunnen betalen kiezen voor een andere weg om hun aankoop te doen en niet meer via de webwinkel. Thuiswinkel.org eist daarom dat banken snel met een oplossing komen voor de storingen.

Volgens Currence, eigenaar van betaalsysteem iDEAL, voldoet iDEAL wel aan de norm van 99 procent geslaagde betalingen. Currence betwijfelt of webwinkels echt miljoenen euro's schade lijden wanneer iDEAL even niet werkt. Het bedrijf geeft aan dat er 'constructieve gesprekken' plaatsvinden met de banken en thuiswinkel.org.

"Veel consumenten zullen het betalen later nog een keer proberen of ze kiezen voor een andere betaalmogelijkheid'', aldus een woordvoerder van Currence.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen