Beurs23 jan '13 09:40Aangepast op 23 jan '13 10:13

AEX begint met winst

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Amsterdam is woensdag met winst begonnen. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien.

Beleggers verwerkten een grote hoeveelheid resultaten van toonaangevende Europese bedrijven. In Amsterdam werden de cijfers van Unilever goed ontvangen en voerde het aandeel de stijgers aan.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 354,30 punten. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 551,67 punten. De beurs in Parijs daalde 0,2 procent. Frankfurt bleef onveranderd en Londen won 0,2 procent.

De eurozone lijkt het ergste deel van de crisis achter zich te hebben gelaten. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, dinsdagavond laat tijdens een toespraak in Frankfurt. 'De donkerste wolken boven de euro zijn verdwenen', zo gaf hij aan.

Unilever
Unilever won 2,1 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. Het levensmiddelenconcern zag in 2012 zowel de omzet als winst stevig groeien. Ook in het vierde kwartaal werd een flinke groei van de opbrengsten geboekt. De omzet in het vierde kwartaal kwam uit op 12,6 miljard euro, wat overeenkwam met de verwachting van analisten.

KPN en SNS
KPN stond onderaan met een min van 3,6 procent. Het telecomconcern had te kampen met een adviesverlaging door Citigroup.

In de MidKap ging SNS Reaal ruim 11 procent onderuit. Volgens De Telegraaf werkt het kabinet koortsachtig aan een reddingsplan voor de noodlijdende bank en verzekeraar. In de komende dagen worden maatregelen verwacht om SNS Reaal overeind te houden, waarbij een nationalisatie nadrukkelijk in beeld is.

Beter Bed
Bij de kleinere fondsen zakte Beter Bed 2,8 procent. De beddenverkoper zag de winst in het afgelopen kwartaal verdampen door de slechte economische omstandigheden in Spanje.

In Frankfurt daalde Siemens 0,7 procent. Het Duitse technologieconcern Siemens heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder.

SAP
SAP klom 1,4 procent. De Duitse softwaremaker voorziet voor 2013 een winst van 5,85 tot 5,95 miljard euro en een omzetgroei van 11 tot 13 procent.

De euro was 1,3288 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 96,59 dollar per vat en Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen