Beurs15 jan '13 18:48

De Duitse economie krimpt! Help?

Auteur: Mijke Hurkx

Volgens het Duitse CBS is de economie van het land in het vierde kwartaal waarschijnlijk gekrompen. Moet Duitsland vrezen voor een recessie?

Het Duitse CBS gaat in een voorlopige schatting uit van een krimp in het vierde kwartaal van 0,5 procent. Gekeken naar heel 2012 groeit de Duitse economie ook aanzienlijk minder dan het jaar ervoor, met 0,7 procent. In 2011 was er nog sprake van 3 procent groei. "In de commentaren lees je steeds vaker dat Duitsland wordt geraakt door de Europese schuldencrisis", zegt BNR's economieredacteur Rob Jansen.

Het nieuws kwam dinsdag als een verassing. De dag begon nog goed; het land haalde over 2012 een klein begrotingsoverschot. Dat presteren weinig andere eurolanden. Maar toch, na goed én slecht nieuws is het niet slecht om eens de balans op te maken.

Economie is gezond
Carsten Brzeski, macro-econoom bij ING, is ondanks deze krimp nog zeer positief gestemd. "Ik denk dat het nog net iets te vroeg is om te spreken van een dreiging, er kan nog een hoop gebeuren de komende maanden. Ik denk dat Duitsland een recessie kan vermijden. Simpelweg omdat de Duitse economie heel gezond is. De binnenlandse vraag is sterk, en de werkloosheid is historisch laag. Ik denk dat het voldoende zal zijn om een recessie te voorkomen."

"Als je terugkijkt, met uitzondering van 2009 is de Duitse economie de afgelopen 6 jaar met 2,7 procent gegroeid. Een uitstekende prestatie", vervolgt de macro-econoom.

De consumentenbestedingen zijn goed, de werkgelegenheid is goed. Vanwaar die krimp? "Die komt door een tegenvallende export in het laatste kwartaal en vooral door tegenvallende bedrijfsinvesteringen over het hele jaar 2012", legt Brzeski uit.

Angst
Duitse bedrijven zijn door de eurocrisis en de afzwakkende mondiale economie bang geworden, daardoor durfden ze niet meer te investeren. En dat terwijl de rente historisch laag is. "Bedrijven kunnen echt heel goedkoop lenen bij banken, dus het is puur angst geweest."

"Ik denk eigenlijk dat wanneer in 2013 de vrees rondom de eurocrisis afneemt en de mondiale economie weer begint te groeien, Duitse bedrijven ook hun angst zullen verliezen. Vervolgens zullen ze gebruik maken van die lage rente en beginnen met investeren. Die investeringen zullen de wild card betekenen voor economische groei dit jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen