Beurs9 jan '13 17:14Aangepast op 9 jan '13 18:12

Helft Nederlanders moeite om rond te komen

Auteur: Anne-Greet Haars

De economische crisis hakt er flink in: 45 procent van de Nederlanders heeft moeite om rond te komen. dat blijkt uit cijfers van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Mensen kunnen hun rekeningen niet meer betalen en zien hun betalingsachterstanden groeien en groeien.

"Het betekent niet dat ze op straat staan, maar het is een duidelijk signaal dat de situatie steeds moeilijker wordt", vertelt Annemarie Koop, woordvoerder van het Nibud. "Twee à drie jaar geleden was het nog 37 procent. Dus je ziet een toename van het probleem en dat is ook niet gek als je ziet dat de koopkracht maar blijft dalen."

Normale huishoudens
De Nibud-woordvoerdster legt uit het gaat om normale huishoudens, zowel met als zonder kinderen. Dat is een verschil met twee à drie jaar geleden toen het voornameljik de lagere inkomens waren die moeilijk rondkwamen, aldus Koop. Ook een kwart van de mensen met een inkomen dat hoger ligt dan 3100 euro netto per maand, komen moeilijker rond. Dat komt omdat ze een terugval in inkomen hebben gehad en hoge woonlasten hebben. "Dat is ook gerelateerd aan de huizenmarkt. Mensen krijgen hun huis niet verkocht of raken hun baan kwijt."

Sparen
Maar lopen de spaartegoeden van Nederlands ook niet op? Koop: "Je ziet in ons onderzoek dat 40 procent van de Nederlandse huishoudens geen of te weinig spaargeld heeft. Een andere groep heeft heel veel spaargeld, omdat mensen erg terughoudend zijn in de uitgaven die ze doen."

Advies
Het Nibud adviseert dat mensen grip hebben op hun situatie en weten wat de vaste lasten zijn. "Dan weet je ook wat je op moet vangen als er een verandering plaatsvindt. Daarbij is het belangrijk om toeslagen aan te vragen waar je recht op hebt. Juist door de terugval in inkmoen kun je in één keer recht hebben op een zorg- of huurtoeslag. En: wees kritisch op wat je uitgeeft."

Gerelateerde artikelen