Beurs27 apr '12 09:07

Nikkei gaat in de min de week uit

Auteur: Karin Backx

De beurs in Tokio is vrijdag met verlies gesloten. De stemming werd gedrukt door een tegenvallende groei van de Japanse industriële productie.

Deze cijfers wogen zwaarder dan het bericht over een verdere uitbreiding van het monetaire stimuleringsprogramma van de Bank of Japan.

De Nikkei sloot 0,4 procent lager op 9520,89 punten. De Japanse centrale bank heeft vrijdag het monetaire beleid verder versoepeld.

Steunprogramma
De omvang van een steunprogramma werd met 5 biljoen yen (zo'n 47 miljard euro) vergroot tot 70 biljoen yen.

De stap is een nieuwe poging om de aanhoudende deflatie in het land verder in te dammen. Ook bleek dat de Japanse industriële productie in maart met 1 procent is toegenomen.

Verre Oosten
Economen hadden echter gerekend op een groei met 2,3 procent. De andere beurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag een gemengd beeld zien.

In Seoul won de Kospi 0,6 procent onder aanvoering van Samsung. Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern heeft in het eerste kwartaal een recordwinst van omgerekend ruim 3,3 miljard euro behaald. In Hongkong steeg de Hang Seng 0,2 procent en in Sydney daalde de All Ordinaries 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen