Beurs14 feb '12 06:11Aangepast op 14 feb '12 07:05

Japan zet de geldpersen aan

Auteur: Edme Koorstra

De centrale bank van Japan kondigt aan de geldhoeveelheid te verruimen met 10 triljoen yen (100 miljard euro) naar 65 biljoen yen (650 miljard euro).

De aankondiging komt als een verrassing voor de financiële markten. De bank zal het geld gebruiken om leningen op te kopen of goedkoop geld uit te lenen met allerlei zaken als onderpand.

Inflatie, rente
De bank stelde tegelijk een inflatie van 1 procent als doel voor de nabije toekomst. Japan kampt nu al tijden met deflatie. De bank meldde tevens de belangrijkste rente onveranderd te laten op 0,0 tot 0,1 procent.

Productie
Uit overheidsdata bleek dinsdag verder dat de industriële productie in Japan in december met 3,8 procent is gestegen ten opzichte van november. Dat is een kleine bijstelling van een voorlopig cijfer, dat uitkwam op een productiegroei van de industrie met 4 procent ten opzichte van een maand eerder.

In november kromp de Japanse industriële productie nog met 2,7 procent. De Japanse overheid voorspelt dat de industrie in januari een groei van de productie zal laten zien van 2,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen