Beurs14 mrt '13 13:45Aangepast op 14 mrt '13 15:34

Knot: Woonakkoord geeft huizenmarkt zetje

Auteur: Marjan van den Berg

De economie trekt in de tweede helft van dit jaar aan, zo verwacht De Nederlandsche Bank. De huizenprijzen hebben het grootste deel van de daling achter de rug.

"We zien de eerste zonnestralen doorbreken, maar helaas is de kou toch iets hardnekkiger dan we gehoopt hadden", zegt Knot in een interview met BNR's Martijn de Rijk.

De president is naar eigen zeggen "gematigd optimistisch". De eerste zonnestralen ziet hij vooral doorbreken op de financiële markten, waar de recessie ook begon. "Het lijkt erop dat die situatie nu is genormaliseerd, en het lijkt erop dat, gegeven die normalisatie, de financiële markten een voorschotje beginnen te nemen op verbeteringen in de reële economie. Daarvan zien we de eerste, voorlopende indicatoren, zoals inkoopmanagers, orderportefeuilles, enzovoort, aanzienlijk verbeteren."

Gematigde groei
In de tweede helft van dit jaar verwacht Knot dat de Nederlandse economie dankzij de export weer begint te groeien. "Maar het zal gematigde groei zijn. Het zal niet heel uitbundig zijn." Knot benadrukt dat het een heel normale manier is om uit een recessie te klimmen. "Eerst de export, dan de bedrijfsinvesteringen en dán pas -vaak een jaar of anderhalf jaar later- de consumptie. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het dit keer anders zal zijn."

Woningmarkt
Knot is te spreken over het huidige woningmarktbeleid van het kabinet. "Dat kan mijn goedkeuring wegdragen omdat de lange-termijnrichting van dit beleid absoluut de juiste is." De president doelt hiermee op de versobering van de hypotheekrenteaftrek. "Op lange termijn geeft dat een veel gezondere woningfinanciering en veel makkelijker financierbare hypotheekportefeuilles bij de banken. Dat zal tot een veel stabielere prijsontwikkeling op de woningmarkt leiden."

Volgens Knot zijn de huizenprijzen op weg naar een nieuw evenwicht, maar hebben deze hun grootste daling achter de rug. "Een nieuw evenwicht met lagere prijzen dan in de oude situatie het geval was. Ik denk dat we het grootste deel van die aanpassing achter ons hebben liggen, maar ik kan niet uitsluiten dat er in 2013 nog een klein staartje zal volgen en dat de prijzen nog wel iets verder zullen dalen."

Gerelateerde artikelen