Beurs8 mei '13 06:46Aangepast op 8 mei '13 13:17

Hypotheekverstrekkers weigeren Blok-hypotheek

Auteur: Mijke Hurkx

De hypotheeksector ziet de nieuwe startershypotheek, of 'Blok-hypotheek', niet zitten. Twee grote financiële dienstverleners weigeren het product op de markt te brengen omdat het te ingewikkeld is, huizenkopers vragen er niet naar, blijkt uit een rondgang bij hypotheekverstrekkers.

Eén van de maatregelen om de vastgelopen huizenmarkt weer vlot te trekken is gesneuveld nog voordat hij echt bestaat. Terwijl de grote hypotheekaanbieders nog studeren op de 'Blok'-hypotheek, zien Aegon en Delta Lloyd er al vanaf.

Startershypotheek
Woensdagmorgen meldde het Financieele Dagblad al dat Delta Lloyd en Aegon gaan de nieuwe startershypotheek uit het Woonakkoord niet als product op de markt brengen.

Bij de Blok-hypotheek wordt een tweede lening afgesloten om de maandlasten te drukken. Maar de rente op die tweede lening is niet aftrekbaar voor de fiscus. Dat zal ertoe leiden dat wie daarvoor kiest, uiteindelijk meer geld kwijt is. Minister Stef Blok van Wonen wil met deze hypotheekvorm de huizenmarkt weer op gang wil brengen.

Hypotheeksector
Aegon en DeltaLloyd hebben laten weten de hypotheek uit het Woonakkoord niet te zullen gaan aanbieden. "Op dit moment hebben we geen plannen om dit product op de markt te brengen. Wij zien er de voordelen voor onze klant niet van in, het is te complex en te duur'', zegt een woordvoerder vanAegon. Delta Lloyd onderschrijft dat: "We willen in de sector terug naar eenvoudige producten. Dit is moeilijk uit te leggen aan de klant'', stelt een woordvoerster.

Oscar Noorlag van De Hypotheekshop noemt de de Blok-hypotheek een onverstandig product. "Misschien had Blok eerst met wat marktpartijen van gedachten moeten wisselen voordat hij het in het Woonakkoord opnam'', merkt hij op.

De grootbanken Rabobank, ING en ABN Amro hebben nog niet besloten of het product er gaat komen. "We kijken of er behoefte aan is. We krijgen er niet veel vragen over vanuit de markt'', zegt een woordvoerder vanING. "Wij onderzoeken nog of het interessant kan zijn voor onze klanten'', aldus een woordvoerster van ABN.

Combinatiehypotheek
M
inister Stef Blok van Wonen wil met de zogenoemde Blok- of combinatiehypotheek de huizenmarkt weer op gang wil brengen.Bij een combinatiehypotheek hoeven starters niet hun volledige hypotheek af te lossen, waardoor hun maandlasten in het begin lager liggen dan bij een annuïteitenhypotheek. Nu moeten starters nog een annuïteitenhypotheek nemen, waarbij zij over meestal een looptijd van dertig jaar de volledige hypotheek moeten aflossen. Volgens critici zet deze verplichting de woningmarkt op slot.

Sinds de bekendmaking van het Woonakkoord is de kritiek op de combinatiehypotheek niet van de lucht. Volgens deskundigen is de hypotheek te complex, omdat hij in feite bestaat uit twee leningen die fiscaal verschillend worden behandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen