Beurs25 jul '13 16:59

Hoe minder bonus, des te meer vast salaris

Auteur: BNR Webredactie

Hoe minder bonus, des te meer vast salaris. Op die manier proberen bankiers hun inkomen op peil te houden en Europese regels te omzeilen.

Image

De Europese bonuswetgeving werkt averechts. Uit onderzoek van adviesbureau  Mercer blijkt dat banken en verzekeraars door de wetgeving moeilijker aan talent komen. Bovendien verdwijnt de relatie tussen prestaties en beloning door de maatregelen.

Martin Meerkerk, partner bij adviesbureau Mercer.

Waarom werkt het averechts?
"Omdat het totale bedrag wat risicovol wordt uitgekeerd afneemt, zeggen onze klanten in de survey die we hebben gedaan. Ik denk zelf dat het meevalt. Er is nog steeds 100 procent van het vaste salaris vergeven via de bonussen. Ik denk dat dat voldoende is om gedrag te kunnen sturen. Maar de klanten denken daar op dit moment nog anders over."

Stellen de klanten zich een beetje aan?
"Ik denk dat ze gewend zijn aan de bestaande praktijk en die het liefst willen handhaven. Als de bonussen naar beneden moeten tot 100 procent van het vaste salaris, is het voornemen de vaste salarissen zodanig omhoog aan te passen dat het totale inkomen nog in de buurt komt van wat het tot nu toe was."

Tot 100 procent van het vaste salaris. Dan denk je: toch een forse bonus, maar dat zien zij dus als een grote beperking?
" Nou ja, het is minder dan het nu vaak is. Als het eenmaal 'gereset' is op die 100 procent, denk ik dat die organisaties er wel aan wennen. Maar op dit moment wordt het gezien als een inbreuk in de vrijheid van organisaties om zelf hun beleid vast te stellen. Dat is altijd wennen."

Banken beweren dat ze niet meer aan talent kunnen komen, als gevolg van de strengere regels.
"Omdat die regelgeving alleen in de EU geldt, zijn zijn bang dat het toptalent zal vertrekken naar New York of Azië. Daarvan zien we de effecten op dit momenten nog niet, maar dat komt ook doordat de financiële sector op dit moment in de problemen zit. Ze zijn nog eerder in 'krimp-modus' dan in de aantrek-modus'. Op de langere termijn zou het kunnen gaan gebeuren, maar daarom is het juist van belang dat de EU één lijn trekt. De EU is groot, de talentpool is groot en ik verwacht niet dat we op Europees niveau snel een tekort aan talent zullen krijgen. Maar punt is wel dat de Amerikanen en de Aziaten niet meedoen in dit 'spelletje'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen