Beurs29 mei '13 09:03Aangepast op 29 mei '13 11:28

VEH: keerpunt op woningmarkt

Auteur: BNR Webredactie

Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet een keerpunt op de huizenmarkt. Het vertrouwen in de woningmarkt is in mei het sterkst gestegen sinds het begin van de metingen in april 2004.

Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend op basis van haar Eigen Huis Marktindicator. De indicator steeg met 6 punten naar een stand van 63. Volgens de VEH is daarmee sprake van een trendbreuk. Ten opzichte van de neutraalwaarde van 100 is de situatie op de woningmarkt nog altijd moeizaam, maar de negatieve spiraal is hiermee doorbroken, aldus de vereniging. De stijging van het vertrouwen wijst er volgens de onderzoekers op dat het aantal kooptransacties in de komende periode zal toenemen.

Doorzetten
Bob Maas van de Vereniging Eigen Huis: "Het is een representatieve meting voor heel Nederland. We zien dat mensen positiever over de woningmarkt zijn, door de maatregelen die nu duidelijk zijn. Mensen weten nu wat met de hypotheekrente gaat gebeuren. We zien dat de rente daalt en de huizenprijzen fors zijn gedaald. Tegelijkertijd gaan de huurprijzen fors omhoog."

Volgens Maas is de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, die nu is weggevallen, de belangrijkste factor in het vertrouwen van de consument. Maas denkt ook dat dit vertrouwen gaat doorzetten. "We zeggen dit natuurlijk niet zomaar. We zagen in het eerste kwartaal al een afzwakking, het consumentenvertrouwen voor de woningmarkt daalde niet verder. In april kwam er al een behoorlijke stijging en nu in mei zien we dat er een grote sprong omhoog wordt gemaakt. Ook voor juni lijkt die lijn zich door te trekken."

Forse huurverhogingen
Ook is het kopen van een woning voor veel huurders aantrekkelijk geworden vanwege de soms forse huurverhogingen die voor de sociale huursector worden doorgevoerd.

Volgens de VEH hangen er nog wel donkere wolken boven de woningmarkt. De werkloosheid loopt snel op en de koopkracht van huishoudens daalt. Ook zijn er steeds meer huishoudens die met hun hypotheek 'onder water' staan. Die huiseigenaren kunnen daardoor niet of nauwelijks verhuizen, omdat banken zelden bereid zijn een restschuld mee te financieren in een volgende woning, zo weet de organisatie.

Koopwens
De vereniging stelt dat door de beperkende maatregelen van banken en het kabinet de woningmarkt hard is geraakt. De huizenprijzen gingen sterk omlaag en het aantal verkopen daalde tot een dieptepunt. Volgens onderzoek blijkt dat de meeste mensen nog steeds een voorkeur hebben voor een koopwoning. De VEH vindt daarom dat de banken en de politiek de koopwens van consumenten niet onnodig moeten dwarsbomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen