Beurs23 jul '12 10:44

Rijke Nederlanders laten geld rollen

Auteur: Anne-Greet Haars

Welgestelde Nederlanders houden niet zo van beleggen. Ze zijn beter in geld uitgeven dan rijke mensen in andere Europese landen.

Uit een onderzoek van Schroders, een internationale asset manager, blijkt dat tweederde van het inkomen wordt besteed aan levensonderhoud, terwijl het Europese gemiddelde iets boven de 50 procent ligt.

“De primaire levensbehoeften zullen niet gaan stijgen, dus wat er overblijft zijn de luxury goods waar het geld aan uitgegeven wordt”, legt Michel Vermeulen, algemeen directeur van Schroders Benelux, uit.

“Welgestelde Nederlanders zijn personen met een vrij belegbaar vermogen van 60.000 euro of meer”, zegt Vermeulen.

Liever sparen
Uit het onderzoek blijkt ook dat sparen bij de welgestelde Nederlanders populairder is dan beleggen. “De Nederlandse belegger is iets terughoudender ten opzichte van de Europese belegger. Ze zullen geen overhaaste beslissingen nemen: dat ligt ook een beetje in de aard van de Nederlander.”

Eigenwijs
De Nederlandse belegger is bij uitstek de meest eigenwijze van Europa, meent Vermeulen. “Ze hebben wel toegang tot een adviseur, maar daar maken ze bijna geen gebruik van. Ook dat heeft te maken met de handelsgeest van de Nederlander.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen