Beurs22 jan '13 11:20

Jachtbouwer wil exclusieve vaart behouden

Auteur: Anne-Greet Haars

Wie mag meevaren op een jacht dat is gebouwd in de scheepswerf van Sijbrand de Vries mag in zijn handjes knijpen. Want als geld geen rol speelt, dan veranderen simpele boten al snel in een paradijs.

Afgezien van de technische vernieuwingen, is de markt van luxejachten constant in beweging. "De laatste jaren zie je dat er meer 'custom build' wordt gebouwd. Klantspecifiek bouwen hebben we tot een kunst verheven en dat is waar een klant voor bij ons terecht komt", vertelt Sijbrand de Vries dinsdag aan BNR's Paul van Liempt.

"Een klant heeft veel invloed op het ontwerp. Soms komen ze zelf met een ontwerp of met een ontwerp van een architect. En uiteindelijk kom je dan tot je droom."

Exclusiviteit
De jachten van Koninlijke De Vries Scheepsbouw zijn zeer exclusief. Zo is onder meer het opvallende jacht van Steve Jobs op deze werf gebouwd. "Je moet bijna geluk hebben om er één bij ons te laten bouwen", legt de Vries uit. Daarom duurt het ook wel een tijdje voordat je over je jacht kan beschikken. "Als je nu bij ons komt op een jacht te bestellen, dan kan je deze in 2016 of 2017 ophalen. We hebben beperkte bouwlocaties - één in Makkum en één in Aalsmeer - en we gaan dat niet uitbreiden, omdat we onze exclusiviteit willen behouden."

Opleiding
De Vries Scheepsbouw houdt zich ook bezig met het opleiden van eigen personeel. "Samen met het ROC Friese Poort zijn we twee jaar geleden een eigen opleidingscentrum begonnen, waar we jonge mensen de kans bieden om een opleiding te volgen die voldoet aan datgene wat ze ook kunnen doen als ze naar school gaan."

De Vries denkt dat deze manier van opleiden de toekomst is, maar in Duitsland bestaat dit principe al jaren. "Daarin is Duitsland ons voor. We hebben in Nederland heel lang de technische opleidingen verwaarloosd. We dachten dat de maakindustrie naar China zou gaan, maar ik ben er van overtuigd dat de maakindustrie in Nederland blijft en moet blijven."

Gerelateerde artikelen