Beurs13 apr '13 08:29

Voor Schippers is drie procent niet heilig

Auteur: Fleur de Bruijn

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid relativeert de begrotingsnorm van drie procent. "Ik ben niet de politiek ingegaan voor die drie procent’’, zegt ze zaterdag in een interview met het AD.

"We moeten het land klaarmaken voor de toekomst. Nogmaals: het huishoudboekje op orde brengen, is daarbij een voorwaarde. Of dat precies drie procent moet zijn, 2,9 of 3,2 procent: dat zijn voor mij willekeurige getallen.’’

Verderop in het interview zegt de VVD-minister nog dat 'als we op de winkel passen en alleen maar zorgen dat we onder de drie procent blijven’ er voor haar niets te halen is.

Haar woordvoerder onderstreept dat Schippers niet de bedoeling heeft de EU-afspraak los te laten dat het begrotingstekort van lidstaten hooguit drie procent mag bedragen.

Sociaal akkoord
In het interview gaat Schippers in op het sociaal akkoord dat het kabinet deze week heeft gesloten met vakbonden en werkgevers. Daarin worden hervormingen op de arbeidsmarkt met WW en ontslagrecht uitgesteld of afgezwakt. "Het is jammer dat bepaalde maatregelen gefaseerd of later worden ingevoerd, maar daar krijgen we rust in de polder voor terug. Per saldo slaat de balans dan positief uit’’, zegt Schippers.

EU-limiet
In het sociaal akkoord worden ook extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor volgend jaar geschrapt. Het kabinet had die eerder afgesproken om in 2014 aan de EU-limiet van drie procent te kunnen voldoen. Het kabinet hoopt dat de economie aantrekt, waardoor er meer geld in de schatkist vloeit en de extra bezuinigingen niet meer nodig zijn. In augustus maakt het opnieuw de balans op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen