Beurs10 dec '12 11:22Aangepast op 10 dec '12 11:38

Nederlandse salarissen stijgen minder sterk

Auteur: BNR Webredactie

De salarissen in West-Europa stijgen het komende jaar het minste van alle regio's ter wereld. In Oost-Europa is dat net even anders. Daar nemen de lonen juist snel toe. De verwachte salarisstijging in Nederland is lager dan werd verwacht.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder meer dan 14 miljoen werknemers bij 20.000 bedrijven wereldwijd.

Uit het onderzoek blijkt dat de loonontwikkeling in Europa grote verschillen laat zien. Ierland en Griekenland zitten op de nullijn, terwijl de lonen in Oekraïne naar verwachting met 10 procent zullen stijgen. Ook Turkse en Russische werknemers kunnen een aanzienlijke stijging tegemoet zien van respectievelijk 8 en 9 procent.

In september ging Hay nog uit van een stijging van 2,6 procent in Nederland, maar dat is bijgesteld naar 2,4 procent. Het gemiddelde in Europa komt uit op 3,3 procent. "We zien voor de Nederlandse werknemer een verdere afname van de koopkracht: de salarisstijging houdt de toenemende kosten voor het levensonderhoud niet meer bij'', zegt regiodirecteur Alrik Boonstra van Hay Group.

Volgens de onderzoekers laten ook de Verenigde Staten (3 procent) en Australië (4 procent) lage salarisstijgingen zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen