Beurs12 dec '12 19:23Aangepast op 12 dec '12 21:43

Fed verlengt opkoopprogramma maar rente blijft gelijk

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, gaat een nieuw economisch steunprogramma opzetten. Het belangrijkste rentetarief in de VS blijft ongewijzigd op 0 tot 0,25 procent.

De Amerikaanse centrale bank houdt het historisch lage renteniveau de komende jaren handhaven. De Amerikaanse rente staat al sinds december 2008 op die zeer lage stand. Met het steunprogramma wordt maandelijks voor ruim 34 miljard euro aan obligaties opgekocht. Dat maakte de Fed woensdag bekend na de tweedaagse vergadering van het beleidsbepalende bestuur.

De Fed koppelde wel voor het eerst aan het rentebeleid een doelstelling voor de werkloosheid. De lage rente geldt in ieder geval zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent blijft, tegen 7,7 procent vorige maand. Ook moet de inflatieverwachting voor de eerste 1 of 2 jaar niet meer dan 2,5 procent zijn. In november was de inflatie 2,2 procent.

Rentes drukken en economie stimuleren
Het nieuwe opkoopprogramma gaat lopen naast de bestaande steunoperatie waarbij de Fed maandelijks voor 40 miljard dollar aan hypotheekleningen opkoopt. De nieuwste steunplannen van de Fed vervangen de zogenoemde 'Operation Twist', die eind dit jaar afloopt. Met al die maatregelen wil de Fed de rentes drukken en zo de economie stimuleren.

Deal fiscal cliff absoluut noodzakelijk
In een toelichting op het rentebesluit waarschuwt de Fed-president dat het absoluut noodzakelijk is dat Amerikaanse politici een deal bereiken om de gevreesde 'fiscal cliff' af te wenden. Dat zei hij woensdag in een toelichting op het rentebesluit van de Federal Reserve eerder op de dag.

"Het is van kritiek belang dat beleidsmakers er snel uitkomen om begrotingsduurzaamheid op de lange termijn te bereiken zonder maatregelen te nemen die het herstel kunnen ontsporen'', aldus Bernanke.

Onzekerheid
Volgens de Fed-voorzitter heeft de dreiging van de fiscal cliff al een negatief effect op de Amerikaanse economie, omdat bedrijven investeringen uitstellen en er onzekerheid is over het aannemen van personeel. Ook worden consumenten terughoudend door zorgen over het begrotingstekort.

Bernanke gaf aan dat als de Democraten en Republikeinen het niet eens kunnen worden over ingrijpende maatregelen om het tekort terug te dringen, de Fed zal doen wat hij kan, zoals het uitbreiden van de opkoopprogramma's. De Fed kan de problemen echter niet alleen oplossen. Daarvoor is de problematiek te groot en heeft de Fed te weinig instrumenten, aldus Bernanke.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen