Beurs22 okt '13 08:16Aangepast op 22 okt '13 08:35

Nettowinst KPN meer dan gehalveerd

Auteur: Thijs Baas

KPN heeft de nettowinst in het derde kwartaal ruimschoots zien halveren tot 87 miljoen euro. Het telecombedrijf behaalde een omzet van 2,08 miljard euro, tegen 2,25 miljard euro een jaar eerder.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) viel met 743 miljoen euro 14 procent lager uit dan in het derde kwartaal van 2012. In de cijfers zijn de resultaten van de Duitse mobiele dochter E-Plus niet meegerekend. Dat onderdeel wordt verkocht aan Telefónica Deutschland, mits de mededingingsautoriteiten daarvoor toestemming geven. KPN zei op koers te liggen om zijn financiële doelstellingen voor heel 2013 te halen.

Scherpe daling
Het eerste wat volgens beursanalist Paul Laseur opvalt is de scherpe daling van de winst en de omzet. "De nettowinst kelderde met 56 procent, de omzetdaling kwam vooral door een daling in de zakelijke markt, consumenten mobiel en NetCo. De winst daalt onder meer door flinke investeringen in het mobiele netwerk - de uitrol van 4G - waarvan ze zeggen dat ze nu 60 procent van de markt gedekt hebben."

KPN zegt verder blij te zijn met de overweldigende steun van de aandeelhouders voor de verkoop van E-Plus in Duitsland, zegt Laseur. "Niet alle aandeelhouders waren daar heel gelukkig mee, maar het maakt in ieder geval de onderneming financieel wat sterker, dus de schuldenpositie wordt iets teruggedrongen door de opbrengst van de verkoop van E-Plus."

América Móvil
Slechts één zin werd gewijd aan de afgeketste deal van KPN met América Móvil, constateert Laseur: "Het zorgvuldige proces van gesprekken heeft niet geleid tot een overeenkomst die kon worden aanbevolen aan de aandeelhouders." Wordt vervolgd, vermoedt Paul Laseur. "We zullen de komende maanden moeten zien welke troeven Carlos Slim nog heeft om KPN alsnog te bewegen aan tafel te gaan zitten of buiten KPN een staatsspeler in te lijven en op die manier een voet tussen de deur te krijgen op de Europese telecommarkt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen