Beurs18 okt '12 07:34Aangepast op 18 okt '12 08:39

Verlies AkzoNobel door afschrijving

Auteur: Anne-Greet Haars

Verfspecialist AkzoNobel heeft in het derde kwartaal een nettoverlies geboekt van 2,4 miljard euro, als gevolg van een afschrijving in de divisie Decorative Paints.

De operationele winst steeg wel met 7 procent tot 540 miljoen euro. De onderneming maakte donderdag voorbeurs de cijfers over het derde kwartaal bekend.

De omzet ging met 6 procent omhoog tot 4,28 miljard euro. De stijging werd onder meer veroorzaakt door gunstige valuta-effecten en prijsverhogingen. Wel daalden de volumes, met name bij Decorative Paints en delen van de tak Specialty Chemicals.

Marktgroei
De afschrijving van 2,5 miljard euro bij 'Deco' was het gevolg van een evaluatie die AkzoNobel "heeft gemaakt van de balans'', aldus het bedrijf. Daarbij is rekening gehouden met een verwachte lagere marktgroei.

Het bedrijf sprak van "moeilijke marktomstandigheden in Europa en Latijns-Amerika''. Die werden deels goedgemaakt door een sterke groei in Azië.

Economische achteruitgang
Financieel topman Keith Nichols liet weten dat de economische achteruitgang voornamelijk doorwerkt bij de consument. De afschrijving is een weerspiegeling van de zorgen die het bedrijf heeft over met name de ontwikkelingen in Decorative Paints.

"De recessie, vooral in Europa, heeft een negatief effect op de volumes en daarom worden nu ook aanvullende herstructeringsmaatregelen genomen om de kosten te verlagen van de meest getroffen onderdelen van het bedrijf", vertelt BNR's Paul Laseur. 

Grondstofkosten
De grondstofkosten in het derde kwartaal waren iets hoger dan vorig jaar, maar ten opzichte van het tweede kwartaal was er sprake van een afvlakking.

Rond het bedrijf was de afgelopen maanden veel onrust door het ziekteverlof van de nieuwe topman Ton Büchner. Woensdag werd bekend dat Büchner waarschijnlijk aan het einde van het jaar terugkeert.

Gerelateerde artikelen