Beurs19 jul '12 08:23

Prijsverhogingen stuwen omzet AkzoNobel

Auteur: Anne-Greet Haars

AkzoNobel heeft de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met 8 procent weten te verhogen. Ook de operationele winst ging omhoog.

De vooruitgang is voornamelijk het gevolg van prijsverhogingen die de stijging van grondstofkosten moesten compenseren, zo maakte de verfspecialist donderdag bekend.

Omzet
De omzet kwam uit op 4,4 miljard euro, tegen 4,1 in het tweede kwartaal van 2011. Het bedrijfsresultaat ging eveneens 8 procent omhoog tot 593 miljoen euro. Onder de streep daalde de nettowinst echter van 251 miljoen euro vorig jaar naar 197 miljoen euro nu. De resultaten liggen boven de verwachting van analisten.

"AkzoNobel heeft een set solide resultaten afgeleverd als je naar de omzet en operationele winst kijkt'', zo liet de nieuwe topman Ton Büchner op BNR weten. "We investeren in de verbetering van het bedrijf en dat heeft voor dit kwartaal even een effect naar beneden, maar op lange termijn maakt het het bedrijf duidelijk efficiënter."

Stijgende grondstoffen
Voor de rest van het jaar verwacht AkzoNobel wederom stijgende grondstofkosten, vooral die van titanium dioxide, een van de basisstoffen van verf. De stijging zal echter niet zo sterk zijn als vorig jaar. Aan het einde van het tweede kwartaal was er al sprake van een stabilisatie van de prijs.

Zorgen over recessie
Vooruitkijkend op de rest van het jaar zegt AkzoNobel zich zorgen te maken over het risico van een recessie in Europa en een vertraagd herstel van de vastgoedmarkt in de VS. Ook is het bedrijf zich bewust van een mogelijke economische vertraging in Azië.

Herstructurering
AkzoNobel liet weten dat het herstructureringsprogramma dat het bedrijf eerder heeft ingezet op schema ligt. Dit jaar hebben circa 800 mensen het bedrijf verlaten. De financiële baten van de herstructurering worden pas in de tweede helft van het jaar verwacht.

Efficiëntie
"AkzoNobel heeft fantastische strategische posities in de volwassen en groei-economieën. De situatie nu is dat we op die posities moeten gaan bouwen en betere prestaties uit moet halen. De details ga ik in oktober met de markt delen", vertelt Büchner.

Gerelateerde artikelen