Beurs4 sep '13 10:18Aangepast op 4 sep '13 10:36

Aantal exportbedrijven blijft groeien

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal Nederlandse bedrijven dat goederen exporteert, is vorig jaar met 10.000 gestegen tot 126.000, het derde jaar van stijging op rij. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De groei komt niet alleen doordat er steeds meer bedrijven in Nederland bij komen, maar ook doordat ondernemers steeds vaker exportmogelijkheden zien. In totaal exporteert nu 10 procent van alle bedrijven in ons land goederen naar het buitenland.

De groei was het afgelopen jaar het grootst in de zakelijke en persoonlijke dienstverlening. "Want ook de dienstensector exporteert goederen. Bijvoorbeeld een IT-bedrijf dat vooral IT-diensten levert, maar ook nog computeronderdelen of dozen met software verkoopt'', aldus het CBS.

In 2012 nam vooral het aantal kleine exporteurs toe. Er waren ruim 100.000 exporteurs met minder dan 10 werknemers en slechts 7000 exporteurs hadden 50 werknemers of meer. "Het zijn dus niet alleen grote multinationals die exporteren. Integendeel, de meeste exporteurs van goederen zijn juist klein. Dit is niet verwonderlijk, want er zijn veel meer kleine bedrijven in Nederland dan grote bedrijven'', aldus het CBS.

Nederlandse bedrijven zijn exportgerichter dan bedrijven in andere Europese landen. Terwijl 10 procent van de Nederlandse bedrijven exporteerde in 2010, lag het Europees gemiddelde tussen de 6 en 7 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen