Beurs2 mei '11 18:16

Buffett geeft Rutte advies

Auteur: Marjan van den Berg

Met de schuldencrisis heeft Europa heeft een dijk van een probleem en het is niet ondenkbaar dat de euro uit elkaar valt.

Warren Buffett en zijn zakenpartner Charlie Munger wonden er tijdens een persconferentie na de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van hun bedrijf Berkshire Hathaway geen doekjes om: Europa heeft een “hell of a problem”. BNR's Eline Ronner vroeg Buffett naar zijn advies voor premier Rutte.
Gezamenlijk beleid
“Het is ontzettend moeilijk om een monetaire unie bij elkaar te houden wanneer je geen gezamenlijk fiscaal beleid hebt”, begon Buffett zijn advies aan premier Rutte. Volgens de superbelegger is Europa's grote probleem dat financieel solide landen zoals Nederland en Duitsland dezelfde munt hanteren als hun zwakke eurobroeders zoals Griekenland. ”Als jullie geen werk maken van gezamenlijk fiscaal beleid en het ontwikkelen van een zelfde economische houding, zullen de gevolgen erg naar zijn”, aldus Buffett.
Griekenland
Verder vinden de superbelegger en zijn partner dat landen die zich niet aan de afspraken houden streng gestraft zouden moeten worden. “In landen als Griekenland heeft men blijkbaar besloten om te stoppen met werken en alleen maar geld uit te geven”, zei Charlie Munger. Op de vraag welk advies hij Rutte zou geven, antwoorde hij: “je moet je aan de drank verslaafde zwager niet met jouw credit card aan de bar willen zien”.
Beide heren zouden er in onze plaats moeite mee hebben om op te moeten draaien voor het slechte gedrag van zwakke eurolanden die naar hun mening profiteren van de sterke eurolanden zoals Nederland. Munger: “Ik ben blij dat mijn schoonzoon geen Griek is”.
Pijltjes schieten op een olifant
Bovendien is de kritiek niet mals op de manier waarop de Europese leiders de omslag van een bankencrisis naar een landencrisis hebben aangepakt. “Het is alsof men met pijltjes schiet op een olifant”, zegt Munger.
Tijdens zijn reis door Azie eerder dit jaar, liet Buffett zich al ontvallen dat het wat hem betreft niet ondenkbaar is dat de euro het op termijn niet redt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen